Skip to main content

Στην Ομάδα της Λίμας η Βολιβία

Στην Ομάδα της Λίμας, μαζί με άλλα 10 και πλέον κράτη της Λατινικής Αμερικής – περιλαμβανομένων της Βραζιλίας, της Αργεντινής, του Μεξικού και του Περού – καθώς και τον Καναδά, εντάχθηκε η Βολιβία, όπως ανακοίνωσε η μεταβατική κυβέρνηση υπό τη συντηρητική πρόεδρο Τζανίνε Άνιες. Στόχος της μεταβατικής κυβέρνησης είναι να  συμμετάσχει στις προσπάθειες εξεύρεσης «ειρηνικής λύσης» στην κρίση στη Βενεζουέλα, αποστασιοποιούμενη περαιτέρω από την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η σύγκρουση στη Βενεζουέλα ανάμεσα στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, συνεχίζεται.

Η Ομάδα της Λίμας ιδρύθηκε το 2017, για να αναζητηθεί λύση με τη βοήθεια της περιφέρειας στη βαθιά πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο της οποίας τουλάχιστον 50 κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο.

Πριν υποβάλει την παραίτησή του υπό ασφυκτική πίεση του στρατού – ο ίδιος μιλάει για «πραξικόπημα» – ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες τον Νοέμβριο, η Βολιβία ήταν από τους πιο στενούς συμμάχους της κυβέρνησης του Μαδούρο. Όμως η Ομάδα της Λίμας θεωρεί έκνομη την κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου. Μία από τις πρώτες ενέργειες της μεταβατικής κυβέρνησης της Άνιες ήταν να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό.

Ανακοίνωσε επίσης ότι όλοι οι διπλωμάτες της Βενεζουέλας κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, επικαλούμενη την «ανάμειξή τους» στις εσωτερικές υποθέσεις της Βολιβίας, και την πρόθεσή της να εγκαταλείψει τη συμμαχία ALBA-TCP, που ίδρυσαν η Κούβα και η Βενεζουέλα.

Δεν έχει υπάρξει έως τώρα κάποιο σχόλιο από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ομάδας της Λίμας ή τον πρώην πρόεδρο Μοράλες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, DPA, AFP, Reuters