Skip to main content

Ομπάμα: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο

Για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ και Κούβας έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με την Δημοκρατία της Κούβας για τη δημιουργία πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, καθώς και την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων κατά της νήσου της Καραϊβικής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι η«σκληρή» πολιτική απέναντι στην Κούβα επί πολλές δεκαετίες δεν είχε τις αναμενόμενες επιπτώσεις. «Η απομόνωση της Κούβας δεν λειτούργησε, χρειάζεται μια νέα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τον κουβανικό λαό συνεργαζόμενοι με την κουβανική κυβέρνηση», υπογράμμισε.

Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι με τη νέα πολιτική θα καταστεί ευκολότερο για τους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στην Κούβα. Επισήμανε όμως ότι η Αβάνα θα πρέπει να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συζήτηση για άρση του εμπάργκο

Είπε επίσης ότι θα συζητήσει με μέλη του Κογκρέσου την άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας

Ανακοίνωσε ακόμη την απόφαση του να αφαιρεθεί η Κούβα από τον κατάλογο των χωρών που αποτελούν σπόνσορες της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε επίσης ότι μίλησε προσωπικά με τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, την Τρίτη, για το ζήτημα της απελευθέρωσης του Αμερικανού, κατηγορούμενου για κατασκοπεία και φυλακισμένου μέχρι πριν λίγες ώρες στην Κούβα, Άλαν Γκρος.

Ο κ. Ομπάμα ευχαρίστησε ακόμη την κυβέρνηση του Καναδά, τον πάπα Φραγκίσκο και ομάδα δημοκρατικών και ρεπουμπλικανών Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών για τη συμβολή τους στον μέχρι σήμερα διάλογο με την Κούβα.

Ρ. Κάστρο: Συνάπτουμε εκ νέου διπλωματικές σχέσεις

Σε παράλληλη δήλωσή του από την Αβάνα, την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο επιβεβαιώσε την κοινή απόφαση για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Κούβα θα αποφυλακίσει και θα στείλει στις ΗΠΑ άνδρα κουβανικής καταγωγής ο οποίος διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ της Ουάσιγκτον.

Διεθνείς αντιδράσεις

Συγχαρητήρια για την απόφαση των δύο χωρών να ομαλοποιήσουν τη σχέση τους, για πρώτη φορά μετά το 1961, απηύθυναν τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν όσο και ο πάπας Φραγκίσκος.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε  «ιστορική καμπή» την ανακοίνωση της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας.

«Σήμερα ένα νέο τείχος άρχισε να γκρεμίζεται» επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προσέθεσε ότι τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης ελπίζουν με τη σειρά τους να οικοδομήσουν νέες σχέσεις «με το σύνολο της κουβανικής κοινωνίας».

Επίσης η ρωσική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ να εξομαλύνει τις σχέσεις τους με την Κούβα, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Μπένερ: Ακόμη μία απερίσκεπτη υποχώρηση σε δικτάτορες

Ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ και ανώτερο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Μπένερ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τις ανακοινώσεις του κ. Ομπάμα.

«Πρόκειται για μία ακόμη από τις πολλές απερίσκεπτες υποχωρήσεις του κ. Ομπάμα σε δικτάτορες ανά τον πλανήτη», δήλωσε ο κ. Μπένερ.

Ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής ανέφερε ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κούβας μέχρι ο λαός της «να μπορεί να απολαύσει ελευθερία».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος επέκρινε με σφοδρότητα την απόφαση Ομπάμα να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις και δεσμεύθηκε ότι θα προβάλει σθεναρή αντίσταση σε οποιαδήποτε προσπάθεια να αρθεί το εμπάργκο που επιβάλλει εδώ και δεκαετίες η Ουάσινγκτον στην Αβάνα.

Επίσης ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντες, καταδίκασε την κίνηση του Ομπάμακάνοντας λόγο για μια προσπάθεια να «παρακαμφθεί ο νόμος» αλλά και το αμερικανικό Κογκρέσο.

Στην  πρωτοβουλία του Ομπάμα ενταντιώθηκαν και οι γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκρέιαμ, δύο από τους πιο διακεκριμένους εκφραστές των Ρεπουμπλικάνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Μακέιν και Γκρέιαμ υποστήριξαν πως η αλλαγή αυτή της πολιτικής των ΗΠΑ σηματοδοτεί ότι «η Αμερική και οι αξίες που αντιπροσωπεύει βρίσκονται σε υποχώρηση και παρακμή», αποτελεί μια προσπάθεια «κατευνασμού αυταρχικών δικτατόρων, τραμπούκων και εχθρών» και μειώνει «την επιρροή της Αμερικής στον κόσμο».

Και ο πρώην κυβερνήτης της πολιτείας Φλόριντα και διεκδικητής του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016 Τζεμπ Μπους, δήλωσε ότι αντιτίθεται στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με την Κούβα.

Ωστόσο ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, ο οποίος επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από την Κούβα με το αεροσκάφος που μετέφερε τον αποφυλακισθέντα Άλαν Γκρος, δήλωσε πως πιστεύει πως τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου στην πλειοψηφία τους τάσσονται υπέρ της αλλαγής της αμερικανικής πολιτικής που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έναντι της Αβάνας.

«Η αίσθησή μου είναι ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι θεωρούν ότι έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν από πολύ καιρό, και έτσι νομίζω ότι η πολιτική κατάσταση είναι καλή» ως προς το ζήτημα αυτό, επισήμανε ο Φλέικ, ο οποίος εκλέγεται στην Αριζόνα. Πρόσθεσε ότι θα ήταν σφάλμα να μην ανοίξει πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα και να μην εγκριθεί ο διορισμός ενός Κουβανού πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον.