Skip to main content

Σρι Λάνκα: Επεισόδια σε φυλακές λόγω των συνθηκών κράτησης, μετά από έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Πολύ σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν σε φυλακή στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, με αποτέλεσμα 6 κρατούμενοι να σκοτωθούν και 35 άλλοι να τραυματιστούν, όταν οι φρουροί άνοιξαν πυρ για να ελέγξουν ταραχές σχετικά με τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στη φυλακή.

Δύο φρουροί τραυματίστηκαν σοβαρά.

Οι αναταραχές που σχετίζονται με την πανδημία αυξάνονται στις υπερπλήρεις φυλακές της Σρι Λάνκα. Οι κρατούμενοι σε αρκετές φυλακές έχουν προβεί σε διαμαρτυρίες τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων κορωναϊού αυξάνεται μέσα στις εγκαταστάσεις και δεν υπάρχει χώρος για κοινωνική αποστασιοποίηση.

Περισσότεροι από χίλιοι κρατούμενοι σε πέντε φυλακές είναι θετικοί στον κορωνοϊό και τουλάχιστον δύο έχουν χάσει τη ζωή τους. Περίπου 50 φύλακες επίσης έχουν επίσης θετικά τεστ στον Covid-19.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ατζίτ Ροχανά δήλωσε ότι οι κρατούμενοι προκάλασεαν «αναταραχή» την Κυριακή στη φυλακή Μαχαρά, περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια του Κολόμπο. «Η κατάσταση αναταραχής μετατράπηκε σε συγκρούσεις στη φυλαξή», είπε, προσθέτοντας ότι οι κρατούμενοι προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο της φυλακής και εκατοντάδες προσπάθησαν να διαφύγουν.

Οι κρατούμενοι φέρεται να κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων γραφείων μέσα στη φυλακή. Οι φρουροί άνοιξαν πυρ και η σύγκρουση είχε σαν αποτέλεσμα έξι τρόφιμους νεκρούς και 35 τραυματίες.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε πως εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν τους φρουρούς και να ενισχύσουν την ασφάλεια γύρω από τη φυλακή.

Ένας τρόφιμος σκοτώθηκε σε παρόμοιες αναταραχές σε άλλη φυλακή την περασμένη εβδομάδα. Ένας άλλος πέθανε τον Μάρτιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian και Independent.