Skip to main content

ΕΕ: Στο Λονδίνο μεταβαίνει ο Μ. Μπαρνιέ στην ύστατη προσπάθεια για συμφωνία για το Brexit

Στο Λονδίνο μεταβαίνει αργά σήμερα βράδυ Παρασκευής ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, στην τελευταία προσπάθεια να επιτύχει μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, καθώς οι δύο πλευρές προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφορές σχετικά με την αλιεία και τον ανταγωνισμό.

Μόλις 5 εβδομάδες απομένουν μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει τελικά από την Ε.Ε. και οι δύο πλευρές καλούν την άλλη να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια εμπορική συμφωνία που θα αποτρέψει ένα ταραχώδες φινάλε στην πενταετή κρίση του Brexit.

Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν διά ζώσης αφού έπρεπε να τεθούν σε αναστολή την περασμένη εβδομάδα όταν ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Μπαρνιέ, διαγνώσθηκε θετικό στον κορωνοϊό.

«Σύμφωνα με τους κανόνες του Βελγίου, η ομάδα μου και εγώ δεν είμαστε πλέον σε καραντίνα. Οι φυσικές διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν», δήλωσε ο Μπαρνιέ. «Ταξιδεύωστο Λονδίνο σήμερα το απόγευμα για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες», συμπλήρωσε.

Σε μια κλειστή συνάντηση με τους Ευρωπαίους διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, ο Μπαρνιέ είπε ότι δεν βρίσκεται ακόμη σε θέση να πει εάν μια νέα εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι έτοιμη εγκαίρως, όπως ανέφερε πηγή στο Reuters.

Οι συνομιλίες εξακολουθούν να προσκρούουν σε τρία βασικά ζητήματα, τις εγγυήσεις για τον θεμιτό ανταγωνισμό, τη διακυβέρνηση και την αλιεία, αλλά καμία πλευρά μέχρι στιγμής, δεν έχει δείξει προθυμία κάνει πίσω αρκετά για να ανοίξει το δρόμο για οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο.

Ο Μπαρνιέ είπε στους απεσταλμένους της Ε.Ε. ότι οι διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται στα τρία αμφιλεγόμενα ζητήματα, όπως δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters.

Η εισήγηση του Μπαρνιέ δεν παρουσίασε «καμία ιδιαίτερα φωτεινή εικόνα» για τις συνομιλίες, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ε.Ε. είναι προετοιμασμένη για τη πιθανότητα η Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς μια νέα εμπορική συμφωνία παρά την «πραγματική πρόοδο» στις βασανιστικές συνομιλίες για το Brexit.

Πηγή: Reuters