Skip to main content

Σ.Α. ΟΗΕ: Πρόταση Ρωσίας – Κίνας για άρση κυρώσεων κατά της Β. Κορέας

Σχέδιο απόφασης το οποίο προβλέπει την άρση μέρους των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας με σκοπό τη «βελτίωση» της ανθρωπιστικής κατάστασης, του «βιοτικού επιπέδου του άμαχου πληθυσμού», ενώ παράλληλα χαιρετίζει τη «συνέχιση του διαλόγου» μεταξύ των ΗΠΑ και των βορειοκορεάτικων αρχών σε «όλα τα επίπεδα», με σκοπό την «αποκατάσταση νέων σχέσεων» μεταξύ των δύο κρατών, την «οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και την επίτευξη «διαρκούς και σταθερής ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο κατά στάδια και με συγχρονισμένο τρόπο» υπέβαλαν χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η Κίνα και η Ρωσία.

Το σχέδιο απόφασης, το οποίο περιήλθε σε γνώση ή στην κατοχή ειδησεογραφικών πρακτορείων, προβλέπει επίσης την εξαίρεση των διακορεατικών σιδηροδρομικών συνδέσεων και κοινών οδικών έργων της Βόρειας και της Νότιας Κορέας από τις κυρώσεις του ΟΗΕ.

Συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του σχεδίου αυτού και προεξόφλησαν ότι δεν πρόκειται να γίνει σύντομα.

Στην Ουάσιγκτον, η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν σχεδόν άμεση: το Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, δεν πρέπει να εξετάσει την «πρόωρη ανακούφιση από τις κυρώσεις» της Βόρειας Κορέας την ώρα που η Πιονγκγιάνγκ «απειλεί να προχωρήσει σε κλιμακούμενες προκλήσεις και αρνείται να γίνουν συναντήσεις για να συζητηθεί η αποπυρηνικοποίηση».

Το σχέδιο του Πεκίνου και της Μόσχας προτείνει να αρθούν οι κυρώσεις στις εξαγωγές θαλασσινών, υφασμάτων, αγαλματιδίων και άλλων ειδών και στις εισαγωγές ειδών όπως εκσκαφείς, μικρά τρακτέρ και άλλα μηχανήματα, μεταξύ άλλων. Ο κατάλογος των προϊόντων στα οποία οι κυρώσεις προτείνεται να αρθούν αναλύεται σε τρισέλιδο παράρτημα. Ρωσική διπλωματική πηγή εξήγησε ότι ο σκοπός του κειμένου που προτάθηκε είναι να ενθαρρυνθεί η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Πιονγιάνγκ. Ακόμη, το κείμενο καλεί να «ξαναρχίσουν το ταχύτερο οι συνομιλίες του σχήματος των έξι» (ανάμεσα στις δύο Κορέες, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ) που είχαν αρχίσει το 2003 αλλά από τις οποίες αποσύρθηκε η Πι0νγκγιάνγκ το 2009.

Η κίνηση κατέλαβε εξαπίνης αρκετές διπλωματικές αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ. Το μέλλον του κειμένου μοιάζει πολύ αβέβαιο. Τη σύνταξη των αποφάσεων για τη Βόρεια Κορέα συνήθως αναλαμβάνει συνήθως η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία και η ρωσοκινεζική πρωτοβουλία είναι από λίγο ως πολύ πρωτοφανής, εξήγησε διπλωματική πηγή.

Η πρόταση υποβλήθηκε την ώρα που οι επαφές ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, που άρχισαν με θεαματικό τρόπο το 2018, βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο, μετά την παταγώδη αποτυχία τον Φεβρουάριο της συνόδου κορυφής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι του Βιετνάμ.

Η Ουάσιγκτον απαιτεί η Βόρεια Κορέα να απεμπολήσει το σύνολο του πυρηνικού οπλοστασίου τους, να προχωρήσει σε «πλήρη και επαληθεύσιμο» πυρηνικό αφοπλισμό, ενώ η Πιονγιάνγκ αξιώνει να υπάρξει άμεση άρση τουλάχιστον ενός μέρους των διεθνών κυρώσεων οι οποίες στραγγαλίζουν την οικονομία της και η αποπυρηνικοποίηση να προχωρά παράλληλα με την άρση περισσότερων κυρώσεων. Η Βόρεια Κορέα έχει προειδοποιήσει ότι αναμένει νέα αμερικανική πρόταση ως τα τέλη της χρονιάς, σε διαφορετική περίπτωση διαμηνύει πως θα κινηθεί σε «διαφορετική» κατεύθυνση, χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ προεξόφλησε τη Δευτέρα ότι η Πιονγιάνγκ θα προχωρήσει σε νέες δοκιμές πυραύλων ή/και πυρηνικών όπλων εάν δεν «ικανοποιηθούν» οι απαιτήσεις της, εν μέσω των ανησυχιών πως οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα οδεύουν να μπουν ξανά σε τροχιά σύγκρουσης.

«Ακούμε να γίνεται λόγος για δοκιμές. Νομίζω ότι είναι πιθανές, εάν [οι βορειοκορεάτες ηγέτες] δεν νιώσουν ικανοποιημένοι», είπε ο Έσπερ εν πτήσει από το Λουξεμβούργο προς την Ουάσιγκτον.

Ο Έσπερ διαβεβαίωσε πως είναι «εξοικειωμένος» με τις «τακτικές» εκφοβισμού της Βόρειας Κορέας και προέτρεψε την Πιονγκγιάνγκ να «σοβαρευτεί και να καθίσει στο τραπέζι να συζητήσουμε μια πολιτική συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου», χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο θέμα των οικονομικών κυρώσεων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, TASS