Ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος προερχόμενο από τη Συρία εισήλθε πρόσφατα “κατά λάθος” στον ισραηλινό εναέριο χώρο πριν γυρίσει πίσω, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιααλόν.
“Ρωσικό αεροσκάφος από τη Συρία εισήλθε στον εναέριο χώρο μας σε βάθος ενός μιλίου (1,6 χλμ.), αλλά όλα ρυθμίστηκαν αμέσως και το ρωσικό αεροπλάνο επέστρεψε προς τη Συρία”, δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο.
“Πρόκειται προφανώς για λάθος του πιλότου που πετούσε κοντά στο Γκολάν”, είπε ο Γιααλόν. Το Ισραήλ προσάρτησε μέρος των Υψιπέδων του Γκολάν (βορειοανατολικά) το 1981, μετά την κατάληψή του στον πόλεμο του Ιουνίου του 1967. Το Ισραήλ και η Συρία παραμένουν επίσημα σε κατάσταση πολέμου.
Υπάρχει μια “γραμμή επικοινωνίας και συντονισμού για την αποφυγή παρεξηγήσεων στη Συρία μεταξύ του Ισραήλ και της Ρωσίας, καθώς τα ρωσικά αεροσκάφη δεν έχουν πρόθεση να μας επιτεθούν, γι ‘αυτό δεν πρέπει η αντίδρασή μας να είναι αυτόματη και να τα καταρρίπτουμε μόλις γίνει ένα λάθος”, πρόσθεσε.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγες ημέρες μετά τη συντριβή του ρωσικού βομβαρδιστικού που καταρρίφθηκε από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στα σύνορα της Συρίας. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι το αεροσκάφος πετούσε στον εναέριο χώρο τους, αντίθετα οι Ρώσοι τονίζουν ότι το Su-24 παρέμεινε στο συριακό εναέριο χώρο.
Ο Γιααλόν υπενθύμισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα, το Σεπτέμβριο, να συγκροτήσουν έναν μηχανισμό συντονισμού στρατιωτικής δράσης των χωρών τους προκειμένου να αποφευχθούν αντιπαραθέσεις στη Συρία.
Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 12 αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από το 2013, κυρίως για να πλήξει μεταφορές όπλων που προορίζονταν για τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Οι επιδρομές αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από την ισραηλινή πλευρά.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 το Ισραήλ κατέρριψε συριακό πολεμικό αεροπλάνο ρωσικής κατασκευής, ένα Sukhoi 24, που είχε παραβιάσει τον ισραηλινό εναέριο χώρο στα υψίπεδα του Γκολάν, σύμφωνα με την ισραηλινή εκδοχή.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο