Skip to main content

Τρομοκρατία- Μελέτη: Στο επίκεντρο οι εμπόλεμες ζώνες- Οι πιο θανατηφόροι παραμένουν οι Ταλιμπάν

Οι εμπόλεμες ζώνες αποτελούν σχεδόν αποκλειστικά το επίκεντρο των τρομοκρατικών ενεργειών στον κόσμο, καθώς σε αυτές συγκεντρώνεται το 96% των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν παγκοσμίως το 2019, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας 2020.

Η μελέτη αυτή που έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου για την Οικονομία και την Ειρήνη (IEP), που έχει την έδρα του στο Σίδνεϊ, υπογραμμίζει μια αξιοσημείωτη πτωτική τάση του αριθμού των θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών, με συνολικά 13.826 νεκρούς το 2019, ήτοι μια μείωση της τάξης του 15% σε έναν χρόνο και 59% από το 2014.

Η πιο σημαντική μείωση διαπιστώθηκε στο Αφγανιστάν και τη Νιγηρία, δύο χώρες που παραμένουν ωστόσο οι μόνες που θρηνούν περισσότερους από 1.000 θανάτους που συνδέονται με την τρομοκρατία την χρονιά αυτή. «Οι Ταλιμπάν παρέμειναν η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική οργάνωση το 2019», σύμφωνα με την ανακοίνωση του IEP, μολονότι ο απολογισμός των νεκρών που τους αποδίδεται μειώθηκε κατά 18%.

Παράλληλα όσον αφορά την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, διαπιστώθηκε επίσης ότι η ισχύς και η επιρροή της εξακολούθησε να υποχωρεί μετά το τέλος του αυτοανακηρυχθέντος χαλιφάτου της το 2019. «Για πρώτη φορά από τότε που δραστηριοποιήθηκε, η οργάνωση αυτή ευθυνόταν για λιγότερους από 1.000 θανάτους σε μια χρονιά», σύμφωνα με τον Δείκτη.

Την ίδια ώρα το Σάχελ, το οποίο λυμαίνεται ένα νεφελώδες σύμπλεγμα τζιχαντιστικών οργανώσεων που συνδέονται ιδιαίτερα με το Ισλαμικό Κράτος ή την Αλ Κάιντα, έγινε μια από τις πιο εκτεθειμένες ζώνες στην τρομοκρατία. Ως εκ τούτου η Μπουρκίνα Φάσο, η οποία μαστίζεται από τις ενεργές τζιχαντιστικές οργανώσεις στην περιοχή, κατέγραψε το θλιβερό ρεκόρ μιας αύξησης 590% του αριθμού των θυμάτων. Οι γειτονικές της χώρες, το Μαλί και ο Νίγηρας, αντιμετώπισαν και αυτές μια σημαντική επιδείνωση, όπως και η Σρι Λάνκα και η Μοζαμβίκη.

«Η υποσαχάρια Αφρική έχει πληγεί περισσότερο, με 7 στις 10 χώρες να αντιμετωπίζουν την πιο ισχυρή αύξηση στον αριθμό των θανάτων στην περιοχή», προσθέτει στην ανακοίνωση του το IEP, σύμφωνα με το οποίο στην ζώνη αυτή καταγράφηκε το 41% των θανάτων που αποδόθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος το περασμένο έτος σε όλον τον κόσμο.

Στη Βόρεια Αμερική, την Δυτική Ευρώπη και την Ωκεανία, η πιο αξιοσημείωτη αύξηση προήλθε από την τρομοκρατία της ακροδεξιάς (89 θάνατοι το 2019, ήτοι αύξηση 250% από το 2014). Η έκθεση αυτή υπογραμμίζει παρά ταύτα μια πραγματική τάση μείωσης των τρομοκρατικών ενεργειών. Ο αριθμός των θυμάτων μειώθηκε σε 103 χώρες, με το γεγονός αυτό να δείχνει μια βελτίωση ρεκόρ από τότε που δημιουργήθηκε ο Παγκόσμιος Δείκτης Τρομοκρατίας πριν από 8 χρόνια.

Συν τοις άλλοις 63 χώρες αντιμετώπισαν τουλάχιστον μία τρομοκρατική επίθεση πέρυσι, με τον αριθμό αυτόν να είναι ο χαμηλότερος από το 2013. Ωστόσο η τρομοκρατία «παραμένει μια σοβαρή και σημαντική απειλή σε πολλές χώρες», προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP