Η Γαλλία διοργάνωσε πανεθνική εκδήλωση μνήμης για τους 130 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι πριν από δύο εβδομάδες.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Παρισιού και σε αυτήν παρευρέθηκαν 1.000 άτομα, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, καθώς και επιζώντες και οικογένειες θυμάτων.
Στην ομιλία του ο κ. Ολάντ κατήγγειλε «μια ορδή φονιάδων» που έδρασε «στο όνομα ενός τρελού σκοπού και ενός προδομένου Θεού».
«Δεν θα ενδώσουμε ούτε στο φόβο ούτε στο μίσος. Αυτοί που έπεσαν νεκροί στις 13 Νοεμβρίου ενσάρκωναν τις αξίες μας, και είναι καθήκον μας σήμερα περισσότερο από ποτέ οι αξίες αυτές να ζήσουν. Αν ο θυμός μας έχει κυριεύσει, θα τον διοχετεύσουμε στην ήρεμη αποφασιστικότητα να προασπίσουμε την ελευθερία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Τζιχαντιστές με επιθετικά τυφέκια και ζώνες αυτοκτονίας είχαν πλήξει την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου σειρά στόχων στη γαλλική πρωτεύουσα και αργότερα το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.
Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε εστιατόρια και μπαρ στην Πόλη του Φωτός, ενώ επιτέθηκαν και στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, όπου έχασαν τη ζωή τους 89 άνθρωποι.
Τρεις τζιχαντιστές ανατινάχθηκαν έξω από το Σταντ Βτε Φρανς στο Σεν Ντενί, στο βορρά των Παρισίων, όταν το προσωπικό του σταδίου αρνήθηκε να τους αφήσει να εισέλθουν στις κερκίδες, κατά τη διάρκεια του αγώνα Γαλλίας – Γερμανίας.
Περισσότεροι από 350 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις χειρότερες επιθέσεις στη σύγχρονη γαλλική ιστορία.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στο Συγκρότημα Ινβαλίντ, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα απευθυνθεί στις οικογένειες των θυμάτων.
Ο πρώτος πολίτης του γαλλικού κράτους έχει ζητήσει ακόμη από τους Γάλλους να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις αναρτώντας στα σπίτια τους τη γαλλική σημαία.
«Θέλαμε να προτείνουμε κάτι το οποίο θα επιτρέψει σε κάθε άτομο στη Γαλλία να λάβει μέρος στην τελετή της Παρασκευής», τόνισε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ.
Ωστόσο, δεν υπήρξε αποδοχή της πρόσκλησης από όλες τις οικογένειες των θυμάτων.
Μία οικογένεια τόνισε ότι αρνήθηκε γιατί θεωρεί ότι δεν έχουν γίνει όσα χρειάζονται ώστε το έθνος να προστατευτεί στο μέλλον από ανάλογες επιθέσεις, ειδικά αφού υπήρχε το προηγούμενο της επίθεσης στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, τον Ιανουάριο.
Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι θεωρείται ότι ενεπλάκησαν άμεσα στις τελευταίες επιθέσεις.
Όλοι τους είναι νεκροί, ωστόσο δύο άτομα, συμπεριλαμβανομένου του υπόπτου Σαλάχ Αμπντελσάμ, αναζητούνται με εκτεταμένο ανθρωποκυνηγητό σε Γαλλία και Βέλγιο.
Πολλοί εκ των δραστών – συμπεριλαμβανομένου του θεωρούμενου ως επικεφαλής της τρομοκρατικής επιχείρησης Αμπντελαχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αστυνομική έφοδο στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα – ήταν κάτοικοι Βρυξέλλών.