Με τη συζήτηση για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης της ΕΕ να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, πολλά κράτη μέλη έχουν καταθέσει πρόταση για τη νομιμοποίηση των επανοπροωθήσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν αναμένεται κοινή απάντηση της ΕΕ σχετικά με τη μετανάστευση πριν από τις γαλλικές εκλογές τον Απρίλιο του 2022, η ΕΕ θα βαδίσει σε τεντωμένο σχοινί, σχολιάζει το Euractiv, προσθέτοντας ότι η Λευκορωσία παραδειγματίζεται από την Τουρκία και εργαλειοποιεί μετανάστες και πρόσφυγες ως απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη χώρα η ΕΕ.
Το πρόβλημα στα σύνορα
Τον τελευταίο καιρό χιλιάδες μετανάστες πετούν στη Λευκορωσία και στη συνέχεια η κυβέρνηση του Αλεξάντρ Λουκασένκο φέρεται να τους βοηθάει να φτάσουν στα σύνορα από όπου προσπαθούν να περάσουν στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.
Είναι ενδεικτικό ότι η Πολωνία έχει καταγράψει περισσότερες από 8.000 διελεύσεις φέτος – περίπου 4.100 τον Σεπτέμβριο και 3.500 τον Αύγουστο – σε σύγκριση με μόλις 120 προσπάθειες πέρυσι. Η Συνοριοφυλακή της Πολωνίας ανέφερε ότι αποτρέπει 200 έως 500 απόπειρες παράνομης διέλευσης συνόρων κάθε μέρα. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, περίπου 5.000 προσπάθειες ματαιώθηκαν.
Η Βαρσοβία και οι Βρυξέλλες έχουν καταγγείλει τις μεταφορές μεταναστών χαρακτηρίζοντας την πολτική της Λευκορωσίας ως «υβριδικό πόλεμο».
Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί πέντε νεκροί στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.
Όπως έχει γίνει γνωστό, οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν την Πολωνία και τις άλλες πληγείσες χώρες που προσπαθούν να ενισχύουν τα σύνορά τους. Υπάρχει όμως αυξανόμενη ανησυχία για την έλλειψη διαφάνειας στη Βαρσοβία. Η Πολωνία κήρυξε μάλιστα κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια λωρίδα πλάτους 3 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων από την οποία αποκλείει τους δημοσιογράφους. Έτσι υπάρχει η ανησυχία ότι οι συνοριακές αρχές επαναπροωθούν παράνομα τους ανθρώπους και δεν τους αφήνουν να καταθέσουν αιτήσεις ασύλου.
Οι παράνομες επαναπροωθήσεις στην Πολωνία
Για παράνομη επαναπροώθηση ομάδας μεταναστών που είχαν κατασκηνώσει στα σύνορά της με τη Λευκορωσία στα τέλη Αυγούστου από τις αρχές της Πολωνίας, κάνει λόγο έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Η έκθεση βασίζεται στην ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών, άλλων φωτογραφικών στιγμιότυπων και βίντεο.
Μελετώντας τις δορυφορικές φωτογραφίες της 18ης Αυγούστου, η ΜΚΟ εξηγεί πως μπόρεσε να εντοπίσει τη μετακίνηση των μεταναστών από το πολωνικό έδαφος πίσω στο λευκορωσικό, ρίχνοντας νέο φως στην υπόθεσή τους, που ήταν δύσκολο να καλυφθεί από τα ΜΜΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στα σύνορα.
«Το να επαναπροωθούνται μετανάστες που προσπαθούν να ζητήσουν άσυλο χωρίς να εξετάζεται εάν ο καθένας από αυτούς χρειάζεται προστασία αντίκειται προς το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο», τόνισε η Ιβ Γκέντι, διευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Αρκετές ΜΚΟ επικρίνουν την εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει στους μετανάστες και τους πρόσφυγες στα σύνορά της. Καταγγέλλουν πολλές περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων, την απουσία ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, διανομής τροφής και προσφοράς ασφαλούς στέγης.
Ανάμεσα στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν περάσει στο έδαφος της Πολωνίας από τον Ιούλιο, τριάντα και πλέον έχουν αποκλειστεί στα σύνορα από τα μέσα Αυγούστου. Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν τονίσει ότι η υγεία αρκετών εξ αυτών είναι κακή και πιθανόν χρειάζονται ιατρικές φροντίδες.
Επαναπροωθήσεις προτείνει η Λιθουανία
Η Λιθουανία, η οποία επίσης δέχεται πίεση στα σύνορά της, έχει προτείνει την αλλαγή των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ για τη μετανάστευση και τη νομιμοποίηση των επαναπροωθήσεων των μεταναστών όταν κηρυχθεί μια κατάσταση «ακραία» σε μια χώρα.
«Σε τέτοιες καταστάσεις όταν υπάρχει μια ακραία κατάσταση και οι παράνομοι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως μέσο για να ασκήσουν πίεση σε χώρες, οι χώρες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις [όπως] αυτές που προβλέπονται στο εθνικό μας δίκαιο, δηλαδή να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο », δήλωσε η Λιθουανή υπουργός Εσωτερικών Agnė Bilotaitė.
Σε ερώτηση του Euractiv προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο ίδιος δήλωσε την Τετάρτη ότι όχι μόνο η Λιθουανία αλλά και άλλα κράτη μέλη έχουν επίσης παρόμοιες ιδέες. «Η ρίζα αυτού του ισχυρισμού είναι, φυσικά, ότι είναι εντελώς διαφορετικό να αντιμετωπίζουμε τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλονται από άτομα που μπορούν να έρθουν στα σύνορα και να το κάνουν μεμονωμένα […] Και άλλο το κάνουν το ίδιο για χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που έρχονται με λεωφορεία και πολύ συχνά με αυτοκίνητα της αστυνομίας και σπρώχνονται ή συνοδεύονται στα σύνορα από τα όργανα», είπε.
«Υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών των δύο περιπτώσεων και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι η απάντηση σε όλα αυτά τα ζητήματα είναι το προτεινόμενο από την Κομισιόν Σύμφωνο Μετανάστευσης.
naftemporiki.gr