Skip to main content

Η γαλλική κυβέρνηση κάνει στροφή 180 μοιρών «για την ενότητα του έθνους»

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Την πρώτη στροφή 180 μοιρών στη 18μηνη θητεία της πραγματοποίησε σήμερα η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν. Ενώπιον μίας κρίσης που κινδυνεύει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να αφουγκραστεί την οργή των πολιτών και να κερδίσει – τουλάχιστον έξι μήνες – χρόνο αναστέλλοντας τις αυξήσεις στα καύσιμα, αλλά και λαμβάνοντας μέτρα που ευελπιστεί ότι θα ρίξουν τους τόνους.  

Θα πρέπει να είναι κάποιος «κουφός ή τυφλός» για να μην ακούσει ή να μη δει την οργή στους δρόμους, δήλωσε ο Φιλίπ αναφερόμενος στις διαδηλώσεις για την αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, την οποία ο Μακρόν υπερασπίστηκε (αρχικά) μέχρι κεραίας ως μονόδρομο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Οι Γάλλοι που φόρεσαν τα κίτρινα γιλέκα θέλουν μείωση των φόρων και δουλειά για να τους πληρώνουν. Αυτό είναι που θέλουμε κι εμείς. Εάν δεν κατάφερα να το εξηγήσω, εάν η κυβερνώσα πλειοψηφία δεν κατάφερε να πείσει τους Γάλλους, τότε κάτι πρέπει να αλλάξει», υπογράμμισε ο Φιλίπ σε τηλεοπτικό μήνυμά του προσθέτοντας ότι κανέναν φόρος δεν αξίζει να τεθεί σε κίνδυνο η ενότητα του έθνους.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αναστολή αυτή των έξι μηνών έχει στόχο να αναζητηθούν άλλα μέτρα, προκειμένου να βοηθηθεί η εργατική τάξη η οποία βασίζεται στα οχήματά της.  

Νωρίτερα, Γάλλοι αξιωματούχοι άφηναν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού. Ο Φιλίπ ωστόσο δεν έκανε καμία νύξη επί τούτου. Περιορίστηκε μόνο σε ένα πάγωμα του παγίου του ηλεκτρικού ρεύματος έως τον Μάιο του 2019. Και έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη φορολογία και τις δημόσιες δαπάνες, η οποία θα ξεκινήσει επισήμως στις 15 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως την 1η Μαρτίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ είχε από χθες διαμηνύσει ότι για να υπάρξει μείωση της φορολογίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξει πρώτα μείωση των δημόσιων δαπανών. Σε αυτή τη λογική, ο Φιλίπ προειδοποίησε σήμερα τους Γάλλους ότι δεν μπορούν να έχουν την απαίτηση καλύτερων δημόσιων υπηρεσιών και παράλληλα μείωση της φορολογίας. «Συμβιβασμοί πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές», τόνισε.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις του στις 17 Νοεμβρίου, αρχικά ενάντια στην αύξηση της φορολογίας καυσίμων, αλλά πολύ γρήγορα πήρε διαστάσεις εξέγερσης ενάντια στην οικονομική πολιτική του Μακρόν.

Εκτός από τον τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο των διαδηλώσεων στη γαλλική οικονομία, τα «κίτρινα γιλέκα» έχουν βλάψει και τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος για πολλοστή φορά βλέπει τη δημοτικότητά του σε καθοδική πορεία.