Ένα βήμα πίσω θα κάνει η γαλλική κυβέρνηση ανακοινώνοντας σήμερα ότι αναστέλλει την αύξηση της φορολογίας καυσίμων, το μέτρο που ξεχείλισε την οργή των πολιτών και έφερε τα «κίτρινα γιλέκα» από όλες τις γωνιές της γαλλικής επικράτειας, στο Παρίσι.
Η αναστολή του μέτρου, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, πρόκειται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας από τον Γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ. Η γαλλική κυβέρνηση, εκτός από την αναστολή, πρόκειται να ανακοινώσει και άλλα μέτρα, με κύριο στόχο τον καθησυχασμό των διαδηλωτών. «Πρέπει να κατευνάσουμε την κατάσταση για να αποφύγουμε την επιδείνωσή της», φέρεται πως ήταν η σαφής οδηγία που έδωσε ο Φιλίπ στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των βουλευτών των κομμάτων LREM και MoDem σήμερα το πρωί.
Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» με τα βίαια επεισόδια στη γαλλική πρωτεύουσα που έφεραν στη μνήμη σκηνές του Μάη του ’68 αποτελούν τη μεγαλύτερη έως σήμερα κρίση στη 18μηνη θητεία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Με κίτρινα γιλέκα – από τα οποία πήρε το όνομά του και το κίνημα – οι διαδηλωτές ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους στις 17 Νοεμβρίου κλείνοντας αρχικά εθνικές οδούς. Στόχος τους σε εκείνο το πρώτο στάδιο ήταν να διαμαρτυρηθούν κατά της αύξησης της φορολογίας των καυσίμων, ένα μέτρο το οποίο επέβαλε η κυβέρνηση του Μακρόν ως μονόδρομο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος.
Έκτοτε ωστόσο το κίνημα εξελίχθηκε σε μία ευρύτερη εξέγερση κυρίως κατά της πολιτικής του Μακρόν που, όπως υποστηρίζει μεγάλο μέρος της γαλλικής κοινωνίας, ευνοεί τα πιο εύρωστα κοινωνικά στρώματα, καθώς και της άρνησής του να αφουγκραστεί τα προβλήματά τους.
Οι διαδηλώσεις ωστόσο του περασμένου Σαββατοκύριακου πήραν πρωτοφανή βίαιη μορφή, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τραυματιστούν και να προκληθούν σοβαρές ζημιές στην Αψίδα του Θριάμβου.
Οι διαδηλώσεις εκτιμάται ότι έχουν ήδη κοστίζει εκατομμύρια στη γαλλική οικονομία. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ έκανε χθες λόγο για «σοβαρές και συνεχιζόμενες» επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, τον τουρισμό και τη βιομηχανία καταλήγοντας πως η απάντηση είναι μία και πρέπει να δοθεί άμεσα: «Μείωση των δημόσιων δαπανών για να υπάρξει στη συνέχεια μείωση των φόρων».
naftemporiki.gr