Η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην αμερικανική ιστορία ήρθε στην κορυφή σαν σταρ. Γυναίκα, μελαχρινή και ξένης καταγωγής (μητέρα από την Ινδία και Τζαμαϊκανός πατέρας), φάνηκε όχι μόνο ως ένα αναζωογονητικό και τέλειο συμπλήρωμα του βετεράνου προέδρου Τζο Μπάιντεν, 78 ετών, αλλά και η ιδανική υποψήφια για την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στις ΗΠΑ.
Αλλά, αν και τίποτα από όλα αυτά δεν έπαψε να είναι αληθινό και οι ιδιότητες της Καμάλα Χάρις είναι ακόμα εκεί, είναι αναμφισβήτητο ότι η αστρική λάμψη της έχει εξασθενίσει. Δεν εμφανίζεται σχεδόν καθόλου, και όταν βγαίνει δεν πετυχαίνει συνήθως. Η δημοτικότητά της έχει υποχωρήσει ακόμη περισσότερο από αυτή του Μπάιντεν. Και έχει γίνει ο προτιμώμενος στόχος της ακροδεξιάς και των μανιακών του δικτύου, που δεν σταματούν να την προσβάλλουν.
Πού είναι η Καμάλα Χάρις; Τι κάνει ενώ ο πρόεδρος είναι πυρετωδώς ενεργός και μόλις αντέχει; Σκοπεύει η Χάρις να μείνει αόριστα στα παρασκήνια;
Η αντιπρόεδρος δεν λείπει εντελώς. Τα… κουτσομπολιά στην Ουάσινγκτον ισχυρίζονται ότι ο Μπάιντεν την έχει κρυμμένη σε μια γωνιά του Λευκού Οίκου. Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Τσαρλς Λίψον, είπε ακόμη αυτό το καλοκαίρι, στο Newsweek, ότι «θα ήταν ευκολότερο να βρεθεί το σώμα του Τζίμι Χόφα», του μαφιόζου που εξαφανίστηκε το 1975, παρά το… «νούμερο 2» στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η «αθόρυβη» δουλειά
Δεν είναι έτσι. Όπως αναφέρει η ισπανική La Vanguardia, η Καμάλα Χάρις εργάζεται σκληρά για τα πιο δύσκολα και άχαρα καθήκοντα της θητείας Μπάιντεν χωρίς να υπολογίζει την αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και κυρίως αυτών που σχετίζονται με την άμβλωση, που χτυπήθηκε πρόσφατα από έναν κρατικό νόμο στο Τέξας που το απαγορεύει. Πρόκειται για την υπεράσπιση της καθολικής ψήφου ενάντια, και πάλι, στα νομοθετικά τρικ με τα οποία οι Ρεπουμπλικανοί δυσκολεύουν την ψήφο των μειονοτήτων και, κυρίως δεσμευμένοι από όλους, είναι να περιορίσουν τη μαζική μετανάστευση στη χώρα.
Αφού εξοργίστηκε η εκλογική βάση, όταν είπε τον Ιούνιο στους μετανάστες στη Γουατεμάλα αυτό του «Μην έρθετε», το οποίο είχε πει ήδη ο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα η αντιπρόεδρος απέστειλε μια συνομιλία με τον επικεφαλής της Εθνικής Ασφάλειας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, σχετικά με το ποιος του μετέφερε «σοβαρή ανησυχία για την κακή μεταχείριση των μεταναστών από την Αϊτή από έφιππους πράκτορες της συνοριακής περιπολίας». Ήταν το μεγάλο σκάνδαλο μέσα στην κρίση των 14.000 προσφύγων που κατασκήνωσαν στα σύνορα του Τέξας με το Μεξικό. Και εκεί η κ. Χάρις σήκωσε μια απογοητευτική φωνή που, ωστόσο, ακούστηκε καλύτερα από την απροσδιόριστη ομιλία από την υπόλοιπη διοίκηση.
Ενώ η αφοσίωση των αντιπροέδρων σε θέματα χωρίς εκτίμηση είναι στην παράδοση των ΗΠΑ, η πενιχρή προβολή της κ. Χάρις τραβάει τα βλέμματα των παρατηρητών. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία βάση για να συμπεράνουμε ότι ο Μπάιντεν περιορίζει σκόπιμα την ορατότητά του. Και να μην πιστέψει ότι θα κρατήσει χαμηλό προφίλ καθ ‘όλη τη διάρκεια της θητείας. Αντιθέτως, το ηχηρό διορθωτικό που απέστειλε σε υψηλόβαθμο στέλεχος της ίδιας της κυβέρνησης, τον Μαγιόρκα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η αρχή μιας στροφής προς μεγαλύτερη φήμη.
Τον επόμενο χρόνο, η Κάμαλα Χάρις σχεδιάζει να είναι πολύ ενεργή στη μεσοπρόθεσμη προεκλογική εκστρατεία για την ανανέωση του Κογκρέσου.
Οι σύμβουλοί της ανέφεραν ότι το 2022 θα σηματοδοτήσει μια καμπή στη δραστηριότητα της αντιπροέδρου μέσω μιας ενεργής παρέμβασης στην ενδιάμεση προεκλογική εκστρατεία για την ανανέωση του Κογκρέσου τον Νοέμβριο.
Όχι, η Χάρις δεν έχει φύγει.
Επιμέλεια: Ελίζα Καραγιώργη
[email protected]