Skip to main content

Ο Άρμιν Λάσετ και το αναπόφευκτο: Η αναγνώριση της εκλογικής ήττας

Με την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών και Όλαφ Σολτς και Άρμιν Λάσετ ισχυρίστηκαν ότι η νίκη τους ανήκει. Το αποτέλεσμα της κάλπης όμως, αν και οριακό, έδωσε τη νίκης στους Σοσιολδημοκράτες (SPD) του Σολτς.

Πλέον ξεκινάει στη Γερμανία μια περίοδος επαφών και διαβουλεύσεων για να αποκρυσταλλωθεί η κατά πάσα πιθανότητα τριμερής κυβερνητική συμμαχία. Τόσο το SPD όσο και το CSU δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τα μικρότερα κόμματα.

Τι είναι αυτό που όμως διαφεύγει από τον Λάσετ, διερωτάται το Politico. «Ότι έχασε», απαντάει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας βγήκε το πρωί της Δευτέρας για να κάνει δηλώσεις κουρασμένος και ατημέλητος. Στάθηκε μπροστά στις κάμερες στα κεντρικά του κόμματος και δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

Παρόλο όμως που επέμεινε ότι θα συνεχίσει απτόητος μετά την ιστορική απώλεια της κεντροδεξιάς στις εθνικές εκλογές της Κυριακής, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι είχε χάσει το δυναμισμό του.

Φαίνεται έτσι μόνο θέμα χρόνου, πριν ο Λάσετ αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τα γεγονότα.

Μάλιστα η κριτική που δέχτηκε από στελέχη του κόμματός του το πρωί της Δευτέρας, όπου ηγέτες από τα περιφερειακά παραρτήματα του CDU στην ανατολική Γερμανία κατηγόρησαν τον Λάσετ  για το αποτέλεσμα της Κυριακής, είναι πιθανότατα η πρώτη ένδειξη για την πλήρη μάχη που έρχεται για το μέλλον του κόμματος.

Γιατί είνα δύσκολο να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης

«Θα προτιμούσα να είμαι ο πρώτος», είπε ο Λάσετ σχολιάζοντας τη χειρότερη απόδοση του κόμματός του σε εθνικές εκλογές στη μεταπολεμική εποχή. «Κατανοώ, φυσικά, ότι φέρω κάποια προσωπική ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος έδωσε συγχαρητήρια στους νικητές της Κυριακής, αλλά αρνήθηκε να δεχτεί ότι οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν εντολή να σχηματίσουν συνασπισμό υποστηρίζοντας ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα κάτω από το 30% δεν ήταν επαρκές για έναν τέτοιο ισχυρισμό.

Όσο περνούσε όμως η ώρα, γινόταν ολοένα και πιο σαφές ότι άλλοι θα έπαιρναν αυτή την απόφαση για τον ίδιο, αναφέρει το Politico εξηγώντας πως η μόνη βιώσιμη επιλογή συνασπισμού είτε για τους Χριστιανοδημοκράτες είτε για το SPD απαιτεί τη συνεργασία με τους Πράσινους, οι οποίοι τερμάτισαν στην τρίτη θέση με 14,8 % και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι κατέλαβαν την τέταρτη θέση με 11,5 %.

Οι ηγέτες των δύο μικρότερων κομμάτων έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να διερευνήσουν τις επιλογές συνασπισμού μεταξύ τους προτού προσεγγίσουν ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα.

Οι Πράσινοι δεν έκρυψαν επίσης προς τα πού κλίνουν.  «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να περιμένουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι ‘’φανάρι » (SPD, Πράσινοι, FDP), δήλωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Να σημειωθεί ότι στη γερμανική ιστορία μπορεί να δοθεί προτεραιότητα στο δεύτερο κόμμα ώστε να ηγηθεί της κυβέρνησης, ωστόσο, η ιστορική κατάρρευση του CDU και η χαμηλή δημοτικότητα του Λάσετ καθιστούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο δύσκολο να επιτευχθεί.

Παράλληλα η επιμονή του Λάσετ να θεωρεί ότι η κεντροδεξιά παραμένει στο παιχνίδι μάλλον στοχεύει στον να θέσει εμπόδια στον δρόμο προς την εξουσία για τους Χριστιανοδημοκράτες, μια τακτική που δεν ξέφυγε της προσοχής του Σολτς. «Τα κόμματα που δεν έχουν λάβει την προτίμηση δεν πρέπει να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κυβέρνηση», δήλωσε ο Σολτς τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο «τα απονομιμοποιεί».

Η στάση όμως του Λάσετ προκάλεσε ενόχληση και εκτός πολιτικής αρένας.  Η «συνεχιζόμενη επιμονή του Λάσετ ότι έχει καλές πιθανότητες να γίνει καγκελάριος είναι λίγο κουραστική», δήλωσε με απογοήτευση ένας ανταποκριτής του γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα Phoenix μετά τη συνέντευξη Τύπου του συντηρητικού ηγέτη τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι ο υποψήφιος δεν είχε την ταπεινότητα «να αναγνωρίσει ότι είχε χάσει».

Στο ίδιο πνεύμα και δημοσιεγράγος του Der Spiegel που πήγε λίγο παραπέρα υποδηλώνοντας ότι ο Λάσετ είχε καταφύγει σε ένα «παράξενο παράλληλο σύμπαν» και ότι «είχε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα».

naftemporiki.gr