Skip to main content

Ο Covid έχει εξαλείψει χρόνια προόδου στο προσδόκιμο ζωής

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού οδήγησε στη μεγαλύτερη μείωση του προσδόκιμου ζωής στη δυτική Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με μελέτη.

Τα δεδομένα από τις περισσότερες από τις 29 χώρες που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Χιλής, κατέγραψαν μειώσεις στο προσδόκιμο ζωής πέρυσι και σε βαθμό που «σβήστηκαν» τα χρόνια της προόδου.

Η μεγαλύτερη πτώση του προσδόκιμου ζωής καταγράφηκε μεταξύ των ανδρών στις ΗΠΑ, με μείωση 2,2 ετών σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ακολουθούμενη από τους Λιθουανούς άνδρες  με 1,7 έτη.

Οι απώλειες προσδόκιμου ζωής ξεπέρασαν εκείνες που καταγράφηκαν την εποχή της διάλυσης του ανατολικού μπλοκ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα, με επικεφαλής τους επιστήμονες στο Κέντρο Δημογραφικής Επιστήμης του Λέβερχουλμ της Οξφόρδης.

«Για χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως η Ισπανία, η Αγγλία και η Ουαλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, μεταξύ άλλων, η τελευταία φορά που παρατηρήθηκαν τόσο μεγάλες μειώσεις του προσδόκιμου ζωής σε έναν χρόνο ήταν κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου», σχολίασε Ο Δρ Χοσέ Μανουέλ Αμπούρτο, συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματα περιέχονται σε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology μετά την ανάλυση των 29 χωρών για τις οποίες είχαν δημοσιευτεί επίσημες καταχωρήσεις θανάτων κατά την  περυσινή χρονιά. Συνολικά οι 27 παρουσίασαν μείωση στο προσδόκιμο ζωής.

Στις ΗΠΑ, η αύξηση της θνησιμότητας καταγράφηκε κυρίως μεταξύ ανθρώπων σε εργάσιμη ηλικία, κάτω των 60 ετών. Στην Ευρώπη, οι θάνατοι ανθρώπων άνω των 60 ετών συνέβαλαν περισσότερο στην αύξησή της.

Την περασμένη εβδομάδα, το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) εκτίμησε ότι το προσδόκιμο ζωής των ανδρών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια λόγω των επιπτώσεων του Covid-19. Ένα αγόρι που γεννήθηκε μεταξύ 2018 και 2020 αναμένεται να ζήσει μέχρι τα 79 του χρόνια, από 79,2 για την περίοδο 2015-17, σύμφωνα με το ONS.

Ο Αμπούρτο είπε ότι η κλίμακα των απωλειών στο προσδόκιμο ζωής ήταν έντονη στις περισσότερες από αυτές τις χώρες που μελετήθηκαν, με 22 από αυτές να έχουν απώλειες μεγαλύτερες από μισό χρόνο το 2020.

«Οι γυναίκες σε 8  χώρες και οι άνδρες σε 11 χώρες υπέστησαν απώλειες μεγαλύτερες από ένα χρόνο. Για να διαγράψουμε το πλαίσιο, χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 5,6 χρόνια για αυτές τις χώρες να επιτύχουν πρόσφατα αύξηση του προσδόκιμου ζωής ενός έτους: η πρόοδος εξαλείφθηκε κατά τη διάρκεια του 2020 από τον Covid-19 », τόνισε.

Οι άνδρες παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση του προσδόκιμου ζωής από τις γυναίκες στις περισσότερες από τις 29 χώρες. Σύμφωνα με τη μελέτη, η μείωση του προσδόκιμου ζωής στις περισσότερες χώρες οφείλονται στους επίσημους θανάτους από Covid.

Η Δρ Ρίντι Κάσιπ, που επίσης συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι οι ερευνητές συνάντησαν πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την καταμέτρηση των θανάτων από Covid, όπως ανεπαρκή τεστ ή λανθασμένη ταξινόμηση. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι τα αποτελέσματά μας αναδεικνύουν έναν τόσο μεγάλο αντίκτυπο που αποδίδεται άμεσα στον Covid-19 δείχνει πόσο καταστροφικό σοκ ήταν για πολλές χώρες».

naftemporiki.gr