Αισθητά πιο θετικό, από εκείνα των άλλων ηγετών της Δύσης ήταν εκείνο του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό για τον Φιντέλ Κάστρο, για αυτό και επικρίθηκε στις ΗΠΑ αλλά και στη χώρα του για τον θερμό του τόνο.
Οι δεσμοί της οικογένειας του Τριντό με τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Κούβας Φιδέλ Κάστρο κρατάνε δεκαετίες. Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης ήταν ένας από τους ανθρώπους που μετέφεραν τιμητικά το φέρετρο του πατέρα του Τριντό, του πρώην πρωθυπουργού του Καναδά Πιερ Έλιοτ Τριντό, στην κηδεία του το 2000.
Το 1976, ο Τριντό ο πρεσβύτερος είχε γίνει ο πρώτος ηγέτης ενός κράτους μέλους του NATO που επισκέφθηκε την Κούβα μετά την επανάσταση. Κατά τη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης είχε φωνάξει το σύνθημα «ζήτω ο Κάστρο!».
Ο Καναδάς, μια χώρα που επί μακρόν συγκαταλεγόταν στους -λιγοστούς μέχρι πριν από κάποια χρόνια- συμμάχους της Αβάνας στη Δύση, φιλοξένησε τις μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στην Κούβα και τις ΗΠΑ, με τη μεσολάβηση του Βατικανού, οι οποίες οδήγησαν στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.
«Παρότι (ήταν) αμφιλεγόμενη μορφή, τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι πολέμιοι του τού αναγνώριζαν ότι ήταν αφοσιωμένος κι αγαπούσε τον λαό της Κούβας, που έτρεφε μια βαθιά και διαρκή στοργή για τον “Κομαντάντε”», ανέφερε ο Τριντό στο μήνυμά του.
Χαρακτήρισε τον Κάστρο μια μορφή «μεγαλύτερη κι από τη ζωή», έναν «θρυλικό επαναστάτη και ρήτορα». «Ξέρω ότι ο πατέρας μου ήταν περήφανος που μπορούσε να τον αποκαλεί φίλο του κι είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Φιντέλ όταν ο πατέρας μου απεβίωσε», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Καναδά.
Ο τόνος του μηνύματος έγινε αντικείμενο χλευασμού από Αμερικανούς πολιτικούς, ιδίως από τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, έναν Ρεπουμπλικάνο με καταγωγή από την Κούβα που εκλέγεται στη Φλόριντα. «Αυτή είναι πραγματική ανακοίνωση ή παρωδία; Διότι αν αυτή είναι στ’ αλήθεια η ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Καναδά, είναι ντροπή», έγραψε ο Ρούμπιο στο Twitter.
Περιπαίζοντας τον Τριντό Καναδοί χρήστες του Διαδικτύου, χρησιμοποιώντας την ετικέτα #TrudeauEulogies, ανήρτησαν κάθε λογής νεκρολογίες σε θετικό τόνο και χωρίς καμιά κριτική, ακόμη και για τον… Νταρθ Βέιντερ, τον κακό της ταινίας Πόλεμος των Άστρων.