Skip to main content

G20: Κασόγκι, Υεμένη, Ουκρανία και Brexit στις αποσκευές της Μέι στο Μπουένος Άιρες

Τζαμάλ Κασόγκι και Υεμένη. Κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και απελευθέρωση των τριών ουκρανικών πλοίων. Και κυρίως αποκατάσταση του Brexit διεθνώς. Αυτά τα τρία ζητήματα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της Βρετανίας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της G20, σήμερα και αύριο στο Μπουένος Άιρες.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα έχει συνολικά έξι διμερείς συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες. Δεν θα συναντηθεί ωστόσο με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επικρίνει τη συμφωνία για το Brexit και τους πιθανούς περιορισμούς αυτής στο διεθνές εμπόριο. Ούτε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όμως, αφενός λόγω των τεταμένων διπλωματικών σχέσεων Λονδίνου – Μόσχας μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια και αφετέρου λόγω της νέας έντασης Μόσχας – Κιέβου μετά τα γεγονότα της Κυριακής, στη Θάλασσα του Αζόφ.

Η ρωσική ακτοφυλακή κατέσχεσε τρία μικρά πλοία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ανοίγοντας πυρ και τραυματίζοντας τρεις ουκρανούς ναύτες. Το μήνυμα που θα στείλει η Μέι στη Ρωσία είναι ότι πρέπει πάση θυσία απελευθερώσει τα τρία πλοία και το πλήρωμα, ενώ το Λονδίνο θα θα συνεχίσει να ασκεί πίεση για να επιβληθούν οι «προσήκουσες κυρώσεις» για το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα.

Το επεισόδιο της Κυριακής «είναι μέρος του προτύπου της ρωσικής συμπεριφοράς», υποστήριξε η Μέι. Η Ρωσία «πρέπει να απελευθερώσει αυτά τα πλοία και τους ναύτες, πρέπει να αποκλιμακώσει την κατάσταση», πρόσθεσε αναφερόμενη στο νέο επεισόδιο, για οποίο η Μόσχα και το Κίεβο επέρριψαν την ευθύνη η μία στο άλλο και αντιστρόφως.

Στο έτερο μέτωπο, της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και αρθρογράφου της «Washington Post» εντός του προξενείου της χώρας του, στην Κωνσταντινούπολη, μία υπόθεση που έφερε σε πολύ δεινή θέση το βασίλειο και τον πρίγκιπα Σαλμάν προσωπικά, η Μέι προτίθεται να επαναλάβει την έκκλησή της για πλήρη και διαφανή έρευνα κρατώντας ωστόσο τις αποστάσεις της.

Με την ίδια λογική θα αντιμετωπίσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός και το ζήτημα του τερματισμού του πολέμου στην Υεμένη. «Η μακροπρόθεσμη λύση στην Υεμένη είναι πολιτική και θα ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να την επιδιώξουν και να εργαστούν για αυτήν», δήλωσε σε δημοσιογράφους λίγο πριν προσγειωθεί στο Μπουένος Άιρες.   

Η άφιξη της Μέι στο Μπουένος Άιρες, την Πέμπτη το βράδυ, σηματοδοτεί την πρώτη επίσκεψη Βρετανού πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα της Αργεντινής. Το πρώτο μήνυμα που θα επιχειρήσει να περάσει, σήμερα κιόλας, είναι ότι κατάφερε να καταλήξει σε μία καλή συμφωνία για το Brexit, τόσο για την παγκόσμια οικονομία όπου θα ανοιχτούν νέες ευκαιρίες για το διεθνές εμπόριο όσο και για τη χώρα της, η οποία θα αποκτήσει πλέον ανεξάρτητη φωνή προκειμένου να προωθήσει μεταρρυθμίσεις σε πολυεθνικούς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

naftemporiki.gr