Skip to main content

Διαψεύδει τα περί ύπαρξης πολιτικών κρατουμένων το Πεκίνο

Τις αναφορές περί ύπαρξης πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές διέψευσε την Τετάρτη αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Κίνας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κατά των Βασανιστηρίων.

Η κινεζική αντιπροσωπεία υποστήριξε ότι το Πεκίνο διώκει οποιονδήποτε κρατικό λειτουργό επιδίδεται σε βασανιστήρια.

Στο κλείσιμο της συζήτησης για τις επιδόσεις της Κίνας στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η οποία διεξήχθη επί δύο ημέρες, οι Κινέζοι αξιωματούχοι απέφυγαν τις ερωτήσεις σχετικά με τον αριθμό των αστυνομικών ή των σωφρονιστικών υπαλλήλων που διώκονται για βασανισμούς ή τη σκληρή μεταχείριση κρατουμένων, πολλοί εκ των οποίων πέθαναν κατά τη διάρκεια της κράτησης τους.

«Η κινεζική κυβέρνηση απαγορεύει τα βασανιστήρια και διώκει οποιονδήποτε κρατικό λειτουργό που επιδίδεται σε βασανιστήρια», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τμήματος νομικών υποθέσεων στο υπουργείο δημόσιας ασφάλειας, Λι Γουενσένγκ, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής του ΟΗΕ Κατά των Βασανιστηρίων.

«Υπάρχουν πολλές υποθέσεις, περιλαμβανομένων και διώξεων προσώπων που έχουν διαπράξει βασανιστήρια», πρόσθεσε, χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, όπως επανειλημμένως έχουν ζητήσει 10 ανεξάρτητοι ειδικοί που εποπτεύουν την συμμόρφωση της Κίνας στη Σύμβαση του ΟΗΕ Κατά των Βασανιστηρίων, την οποία έχει επικυρώσει το Πεκίνο.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ πίεσαν τους Κινέζους αξιωματούχους να δώσουν απαντήσεις στις καταγγελίες ότι είναι γενικευμένα τα βασανιστήρια σε αστυνομικά τμήματα και φυλακές της Κίνας, ιδιαίτερα ενάντια σε πολιτικούς κρατούμενους, μιλώντας παράλληλα και για θανάτους ανθρώπων κατά τη διάρκεια κράτησης τους.

«Δεν υπάρχουν υποθέσεις πολιτικών κρατουμένων», δήλωσε ο Τζιν Τσουνζί από την κρατική επιτροπή μειονοτικών υποθέσεων της Κίνας. «Οι καταγγελίες περί απάνθρωπης μεταχείρισης υπόπτων μελών μειονοτικών ομάδων είναι ανυπόστατες», υποστήριξε.

«Με κατάπληξη άκουσα ότι η απομόνωση είναι ένα “εργαλείο διαχείρισης”» της συμπεριφοράς των κρατουμένων, επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ Κλαούντιο Γκρόσμαν στην σύνοψη του, ζητώντας διευκρινίσεις.

Οι ειδικοί διατύπωσαν επίσης ερωτήματα για την χρήση ηλεκτροσόκ και τον εξαναγκασμό κρατουμένων να παραμένουν για μεγάλα διαστήματα ακίνητοι σε στάσεις που προκαλούν σωματικό πόνο, ή τη χρήση άκαμπτων καθισμάτων.

Οι ειδικοί της Επιτροπής του ΟΗΕ, οι οποίοι ζήτησαν επίσης από αξιωματούχους του Χονγκ Κονγκ στοιχεία για τη δυσανάλογη χρήση βίας στην καταστολή του αποκαλούμενου κινήματος ομπρέλα τον περασμένο χρόνο, είναι προγραμματισμένο να δημοσιεύσουν τα πορίσματά τους σε έκθεση που θα δώσουν στη δημοσιότητα την 9η Δεκεμβρίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters