Skip to main content

Ιράκ: 21 άτομα εκτελέστηκαν για «τρομοκρατία»

Σε θάνατο καταδικάστηκαν 21 άτομα για «τρομοκρατία» στο Ιράκ. Το Ιράκ, μία από τις χώρες που εφαρμόζουν τις περισσότερες θανατικές ποινές στον κόσμο, τη Δευτέρα εκτέλεσε 21 από τους καταδικασθέντες για «τρομοκρατία», ανέφεραν πηγές.

Οι 21 άντρες, όλοι καταδικασμένοι για πρόσφατα ή παλιότερα αδικήματα «τρομοκρατίας», απαγχονίστηκαν στη φυλακή Hout, στην επαρχία Zi Qar στα νότια της χώρας.

Από τότε που το Ιράκ ανακοίνωσε στα τέλη του 2017 τη νίκη ενάντια στην ομάδα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), το τελευταίο είδωλο των τζιχαντιστών σε μια χώρα που συγκλονίστηκε για είκοσι χρόνια από επιθέσεις και ριζοσπαστική εξέγερση των Σουνιτών, τα ιρακινά δικαστήρια διέταξαν εκατοντάδες θανατικές ποινές. Στη συνέχεια, εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κούρδο Μπαρχάμ Σαλέχ, να επικυρώσει τα διατάγματα εκτέλεσης. Αυτό συνέβη και πάλι για τους 21 καταδίκους τη Δευτέρα, ανέφεραν πηγές της αστυνομίας.

Αυτές οι ποινές, μαζί με εκατοντάδες ισόβιες ποινές, έχουν επιβληθεί σε Ιρακινούς και εκατοντάδες αλλοδαπούς – άνδρες και γυναίκες – βάσει ποινικού κώδικα που προβλέπει θάνατο για όποιον ενταχθεί «σε τρομοκρατική οργάνωση», ανεξάρτητα από το αν ο κατηγορούμενος πολεμούσε στις τάξεις της.

Μέχρι στιγμής, κανένας από τους αλλοδαπούς των ΗΠΑ που καταδικάστηκαν σε θάνατο δεν έχει απαγχονιστεί, αλλά 11 Γάλλοι και ένας Βέλγος αναμένουν την εκτέλεση στο Ιράκ.

Η Βαγδάτη ξεχωρίζει τακτικά από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ζήτημα της θανατικής ποινής. Το 2019, το Ιράκ εκτέλεσε 100 καταδίκους, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Le Figaro.