Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]
Δύο – κυρίως – μεγάλα ζητήματα ζητήματα στοιχειώνουν αυτήν την περίοδο τη Σαουδική Αραβία. Το πρώτο αφορά τον πόλεμο στην Υεμένη. Κανείς δεν μπορεί πλέον να παριστάνει ότι δεν βλέπει τις εικόνες των αποστεωμένων παιδιών που λιμοκτονούν καθημερινά. Το δεύτερο αφορά τη δολοφονία Κασόγκι. Ασχετώς με το τι πιστεύει ή όχι ο Ντόναλντ Τραμπ ή τι αποδείξεις έχει στα χέρια της η CIA σχετικά με την εμπλοκή του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην υπόθεση, η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου έφερε το Ριάντ σε δεινή θέση.
Στην πλειονότητά τους, οι δυτικές δυνάμεις καταδικάζουν μεν, πλην όμως εξακολουθούν να πουλούν όπλα στη χώρα. Το ερώτημα είναι τι στάση θα κρατήσουν την επόμενη εβδομάδα στο Μπουένος Άιρες. Η ενδεχόμενη εμφάνιση του πρίγκιπα στη Σύνοδο της G20 θα είναι αναμφισβήτητα η ώρα της αλήθειας, μία ώρα – όπως σχολιάζει η «Guardian» – που πολλοί από τους παγκόσμιους ηγέτες θα ήθελαν να αποφύγουν.
Ούτε μία ούτε δύο. Οι χώρες που προμηθεύουν τη Σαουδική Αραβία με όπλα από την έναρξη του πολέμου στην Υεμένη, το 2015, είναι αρκετές. Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη σύρραξη ως μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο.
Το δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπόριο συνεχίζεται ανεμπόδιστα και μετά τη διεθνή καταγραυγή που προκάλεσε η άγρια δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Σε κάθε περίπτωση, μία φωτογραφία στο πλευρό του πρίγκιπα στην Αργεντική είναι ένας πολιτικός εφιάλτης για τους περισσότερους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο της G20.
Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί προφανώς ο Ντόναλντ Τραμπ. Σε ευθεία αντιπαράθεση με τις μυστικές υπηρεσίες του, ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται κατηγορηματικά ότι κατηγορούν τον πρίγκιπα Σαλμάν για τη δολοφονία του Κασόγκι. Και δηλώνει πρόθυμος να συνατηθεί μαζί του.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του, ο οποίος δεν έχει ποτέ κατηγορήσει ευθέως το βασίλειο, αλλά έχει χαρακτηρίσει «κωμική» τη δήλωση στήριξης του Τραμπ στον πρίγκιπα, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει τη Σύνοδο για να ζητήσει να αποδοθούν ευθύνες.
Η Άγκελα Μέρκελ επίσης εκτιμάται ότι θα κρατήσει τις αποστάσεις της έχοντας ήδη διακόψει τις εξαγωγές όπλων στο Ριάντ και έχοντας επιβάλει τιμωρητικά μέτρα εις βάρος 18 Σαουδαράβων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ομοίως και η Δανία.
Η κατάσταση θα είναι σαφώς πιο δύσκολη για την Τερέζα Μέι και τον Εμανουέλ Μακρόν. Βρετανία και Γαλλία εξακολουθούν αμφότερες να πουλούν όπλα στους Σαουδάραβες για τον πόλεμο στην Υεμένη. Και τα επίπεδα της δημοτικότητας των δύο ηγετών βρίσκονται ήδη σε καθοδική πορεία – για λόγους εσωτερικής πολιτικής ωστόσο.
Σε μία προσπάθεια να προλάβει τις αντιδράσεις, το Παρίσι ανακοίνωσε χθες την επιβολή κυρώσεων σε 18 Σαουδάραβες που εμπλέκονται στη δολοφονία Κασόγκι και προειδοποίησε με επιβολή επιπλέον τιμωρητικών μέτρων με βάση τα πορίσματα των εν εξελίξει ερευνών. Θα είναι αρκετό στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης την επόμενη εβδομάδα;
«Εκτιμώ ότι τον πρίγκιπα θα χαιρετίσουν θερμά οι απολυταρχικοί ηγέτες και ο Τραμπ», δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Νίκολας Μπερνς. «Εξαρτάται από τη Μέρκελ, τον Μακρόν, τη Μέι και τον Τριντό να γίνουν οι πρωταθλητές της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και να αποφύγουν τους εναγκαλισμούς», πρόσθεσε.
Εκτός εάν ο πρίγκιπας το ξανασκεφτεί και δεν εμφανιστεί εν τέλει στη Σύνοδο. Οπότε όλα θα είναι πιο εύκολα για όλους.