Skip to main content

Η στήριξη του Τραμπ στον πρίγκιπα Σαλμάν και τα ανταλλάγματα του Ριάντ

Η Σαουδική Αραβία έχει την αμέριστη υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου στην υπόθεση Κασόγκι. Μέχρι στιγμής, υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, η CIA «δεν έχει τίποτα αξιόπιστο» το οποίο να αποδεικνύει την εμπλοκή του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου. Το βασίλειο προφανώς θα επιβραβεύσει τις ΗΠΑ για τη στάση τους αυτή. Αλλά πώς;  

Το Ριάντ θα μπορούσε να κάνει πίσω σε δύο μέτωπα: στον πόλεμο στην Υεμένη και στην απομόνωση του Κατάρ. Με αυτόν τον τρόπο, «η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να δείξει καλή πίστη στις ΗΠΑ και να διατηρήσει τη μεγάλη στρατηγική υποστήριξη που έχει από τον Λευκό Οίκο», σχολιάζει στο CNBC η Έμιλι Χόουθορν, ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.   

Τον Απρίλιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε σε αξιωματούχους στο Ριάντ ότι πρέπει να βάλουν ένα τέλος στον αποκλεισμό του Κατάρ. Η Σαουδική Αραβία – μαζί με το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο – διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους πέρσι, κατηγορώντας το Κατάρ ότι στηρίζει την τρομοκρατία. Η Ντόχα το αρνείται κατηγορηματικά.

Τον Οκτώβριο επίσης, οι ΗΠΑ άρχισαν να πιέζουν για μία εκεχειρία στην Υεμένη, όπου οι αντάρτες Χούτι, με τη στήριξη του Ιράν, μάχονται τον σαουδαραβικό συνασπισμό ο οποίος υποστηρίζει την κυβέρνηση της χώρας.

Σε έκθεσή της, η οποία δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, η CIA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι υπήρξε εντολή από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα. Το βασίλειο ασφαλώς το αρνείται. Και έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα – άγνωστο πότε – ο Ντόναλντ Τραμπ αρκείται στις διαβεβαιώσεις του Ριάντ. Το μοναδικό τιμωρητικό μέτρο στο οποίο έχει προχωρήσει είναι κυρώσεις εις βάρος 17 Σαουδαράβων αξιωματούχων που εμπλέκονται στη υπόθεση.  

Αντιμέτωπο με τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει διεθνώς η συγκεκριμένη υπόθεση, το Ριάντ θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις τους με τη Δύση. Η αμερικανική κυβέρνηση επέκρινε επί μήνες τις διαμάχες μεταξύ των συμμάχων του Κόλπου, αλλά δεν μπορούσε να δώσει κάποιο κίνητρο στη Σαουδική Αραβία να αλλάξει τη στάση της, υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, επισημαίνοντας ότι η δολοφονία Κασόγκι αποτελεί πλέον ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια των ΗΠΑ.

Για την Ουάσιγκτον επίσης, το Ριάντ συνιστά έναν στρατηγικό σύμμαχο στη Μέση Ανατολή έναντι του Ιράν, καθώς επίσης στηρίζεται σε αυτό τόσο για τη συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου όσο και για την αγορά των αμερικανικών όπλων.  

naftemporiki.gr