Με αναφορές στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, την Ευρωπαϊκή Ένωση να εργαστεί για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης που «δεν θα ασχολείται μόνο με την οικονομία, αλλά κυρίως με την “ιερότητα του κάθε ανθρώπου γύρω από τις αιώνιες αξίες”».
«Η Ευρώπη χρειάζεται φροντίδα, να υπερασπίζεται και να προστατεύει τον κάθε άνθρωπο, κάθε άνδρα και γυναίκα» τόνισε ο ποντίφηκας μέσα σε θυελλώδη χειροκροτήματα.
«Ένας από τους καλύτερους πίνακες του Ραφαήλ, ο οποίος βρέθηκε στο Βατικανό, είναι η Σχολή της Αθήνας», σημείωσε ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας και πρόσθεσε: «Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης είναι στο επίκεντρο. Ο Πλάτων δείχνει προς τον ουρανό, στον κόσμο των ιδεών. Ο Αριστοτέλης δείχνει προς τα έξω, προς αυτόν που παρακολουθεί τη σκηνή, προς τον κόσμο, την πραγματικότητα. Για μένα αυτή είναι η εικόνα και η ιστορία της Ευρώπης, η οποία συνδέει τον ουρανό και τη γη. Οι λαοί της Ευρώπης ανέκαθεν ξεχώριζαν. Ο ουρανός είναι το άνοιγμα στον Θεό και η γη αναπαριστά την πρακτική και συγκεκριμένη ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίζει καταστάσεις και προβλήματα».
Ο ποντίφηκας απηύθυνε έκκληση για την προώθηση πολιτικών οι οποίες να ενισχύουν την απασχόληση, αλλά κυρίως την αποκατάσταση «της αξιοπρέπειας των εργαζομένων μέσω της διασφάλισης των κατάλληλων συνθηκών εργασίας». Αναρωτήθηκε μάλιστα «τι αξιοπρέπεια μπορεί να έχει ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει να φάει και δεν διαθέτει τα ουσιώδη προς το ζην;
»Και το χειρότερο, όταν δεν έχει δουλειά, η οποία να του δίνει την αξιοπρέπεια;».
Ο Πάπας αναφέρθηκε, επίσης, και στο θέμα των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι κατακλύζουν τις χώρες της νότιας Ευρώπης και απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η μετατροπή της Μεσογείου σε ένα «τεράστιο νεκροταφείο».