Skip to main content

«Η Πιονγκγιάνγκ θέλει απευθείας διάλογο με τις ΗΠΑ»

Για δέκατη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ αντιδρώντας σε μια ακόμα πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Κατά την εκτίμηση του προέδρου του γερμανοκορεατικού φόρουμ Κόσικ και πρώην βουλευτή των χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), η σύμπνοια ΗΠΑ, Ρωσίας και Πεκίνου στην επιβολή κυρώσεων θα έχει επίδραση στην Βόρεια Κορέα.

«Η ομόφωνη απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει αντίκτυπο στην Πιονγκγιάνγκ και τον Κιμ Γιόνγκ Ουν, τονίζει ο Γερμανός πολιτικός. Από την άλλη πλευρά όμως η διεθνής αυτή σύμπνοια θα αντέξει στο χρόνο μόνο αν παραμείνει ανοιχτή η πόρτα για διάλογο. Αυτή ακριβώς είναι η επιθυμία του Πεκίνου και της Μόσχας που λένε μεν «ναι» σε αύξηση της πίεσης, θέλουν ωστόσο επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου. Εκτιμώ ότι στο παρασκήνιο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ζυμώσεις με σκοπό την έναρξη διαπραγματεύσεων οποιαδήποτε μορφής. Η διαδικασία αυτή είναι κομβικής σημασίας».

Εγγυήσεις για την επιβίωση του καθεστώτος

Ο Γερμανός πολιτικός θεωρεί ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα πειστεί να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου, μόνο αν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει από τη μια πλευρά τις πιέσεις και από την άλλη πλευρά παραμείνει ανοιχτή σε μια επιστροφή σε διαπραγματεύσεις με το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή, υπογραμμίζει ο Χάρτμουντ Κόσικ.  Από τη μια πλευρά η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να δώσει στον Κιμ Γιονγκ Ουν την εντύπωση ότι δεν έχει να αντιτάξει τίποτα στις πυραυλικές δοκιμές και από την άλλη πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι μια επίλυση της κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε διπλωματικό επίπεδο. Πιστεύω εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ποντάρει τα πάντα σε ένα και μοναδικό χαρτί. Επιδιώκει τον απευθείας διάλογο με τις ΗΠΑ ως ισότιμος εταίρος. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θέλει να αναγνωριστεί η χώρα του ως πυρηνική δύναμη έτσι ώστε στη συνέχεια, από θέση ισχύος, να διεκδικήσει από τις ΗΠΑ εγγυήσεις για την επιβίωση του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ», καταλήγει ο πρόεδρος του γερμανοκορεατικού φόρουμ.