Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ πυροβόλησαν και σκότωσαν περισσότερους από 30 διαδηλωτές σήμερα, μετά την εισβολή και την πυρπόληση του ιρανικού προξενείου στην πόλη Νατζάφ, χθες τη νύχτα, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στην εξέγερση εναντίον της υποστηριζόμενης από την Τεχεράνη κυβέρνησης.
Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νασιρίγια, όταν στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που είχαν αποκλείσει μια γέφυρα τα ξημερώματα και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν έξω από ένα αστυνομικό τμήμα. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Άλλοι τέσσερις άνθρωποι έπεσαν νεκροί στη Βαγδάτη, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν με πραγματικές και πλαστικές σφαίρες τους διαδηλωτές κοντά σε μια γέφυρα του ποταμού Τίγρη. Σε συγκρούσεις στη Νατζάφ σκοτώθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι.
Στη Νασιρίγια, χιλιάδες ήταν εκείνοι που βγήκαν στους δρόμους, αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας, για να θάψουν τους νεκρούς της.
Τα βίντεο με τους διαδηλωτές να ζητωκραυγάζουν, τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, ενώ οι φλόγες ξεπηδούν από το προξενείο του Ιράν ήταν μια εικόνα που προκάλεσε κατάπληξη, καθώς τα τελευταία χρόνια η επιρροή της Τεχεράνης στους σιιίτες μουσουλμάνους των αραβικών χωρών αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στις πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η αιματοχυσία που ακολούθησε ήταν μια από τις χειρότερες από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά της «διεφθαρμένης» κυβέρνησης.
Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους σιίτες, κατηγορούν τις αρχές του Ιράκ ότι στρέφονται εναντίον του ίδιου του λαού της χώρας για να υπερασπιστούν το Ιράν.
«Όλοι οι αστυνομικοί και οι δυνάμεις ασφαλείας στη Νατζάφ άρχισαν να μας πυροβολούν, λες και καίγαμε όλο το Ιράκ» είπε ένας διαδηλωτής, αυτόπτης μάρτυρας της πυρπόλησης του προξενείου. Ένας άλλος, ο Αλί, χαρακτήρισε την επίθεση στο προξενείο «θαρραλέα πράξη και αντίδραση», τονίζοντας: «Δεν θέλουμε τους Ιρανούς». Ο ίδιος προέβλεψε ότι η βία θα συνεχιστεί: «Θα υπάρξει σίγουρα εκδίκηση από το Ιράν. Είναι ακόμη εδώ και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν να μας πυροβολούν».
Ο πρωθυπουργός Άντελ Άμπντουλ Μάχντι μέχρι στιγμής απορρίπτει τις εκκλήσεις να παραιτηθεί, μετά τις συναντήσεις που είχε με υψηλόβαθμους πολιτικούς, στις οποίες συμμετείχε και ο διοικητής της Δύναμης Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, της ειδικής μονάδας που κατευθύνει τις συμμαχικές δυνάμεις της Τεχεράνης στο εξωτερικό.
Σε ανακοίνωση που αφήνει να εννοηθεί ότι η βία θα συνεχιστεί, ο στρατιωτικός διοικητής των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης (PMF), του συντονιστικού φορέα των παραστρατιωτικών οργανώσεων, οι ισχυρότερες από τις οποίες πρόσκεινται στο Ιράν, ανέφερε ότι οι ταραχές στη Νατζάφ συνιστούν απειλή για τους σιίτες ιερωμένους που εδρεύουν στην πόλη. Οι παραστρατιωτικοί μαχητές θα χρησιμοποιήσουν βία εναντίον όσων απειλήσουν τον Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, τόνισε ο Άμπου Μάχντι αλ Μουχάντις στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο των PMF.
«Θα κόψουμε τα χέρια όποιου προσπαθήσει να πλησιάσει τον αλ Σιστάνι», απείλησε.
Ο δημοφιλής ιερωμένος Μοκτάντα αλ Σαντρ κάλεσε και πάλι την κυβέρνηση να παραιτηθεί, προειδοποιώντας όσους έκαψαν τη διπλωματική αποστολή του Ιράν ότι μπορεί να προκαλέσουν τη βίαιη αντίδραση των αρχών. «Μην τους δίνετε πάτημα να βάλουν τέλος στην επανάστασή σας και αποφύγετε τις θρησκευτικές τοποθεσίες», ανέφερε, τονίζοντας ότι αν η κυβέρνηση δεν παραιτηθεί «αυτή θα είναι η αρχή του τέλους για το Ιράκ».
Ο Φάναρ Χαντάρ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, είπε ότι η κυβέρνηση και οι παραστρατιωτικοί σύμμαχοί της θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το συμβάν με το προξενείο για να δικαιολογήσουν την κατάπνιξη των διαδηλώσεων. Η πυρπόληση «στέλνει ένα μήνυμα στο Ιράν, αλλά λειτουργεί και προς όφελος ανθρώπων όπως ο Μουχάντις», είπε. Οι παραστρατιωτικοί θα μπορούσαν να βρουν το πρόσχημα για την καταστολή των διαδηλωτών, επικαλούμενοι ότι απειλείται ο Σιστάνι.
Ο Σιστάνι πάντως έχει δώσει την εντύπωση ότι στηρίζει τους διαδηλωτές, αφού έχει ζητήσει από τους πολιτικούς να ανταποκριθούν στο λαϊκό αίτημα για μεταρρυθμίσεις.