Skip to main content

ΗΠΑ: Γιατί μια επανακαταμέτρηση των ψήφων είναι ανούσια

Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να αναδείχθηκε νικητής των εκλογών στις ΗΠΑ, ωστόσο ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ δεν σκοπεύει να «παραδώσει τα όπλα» τόσο εύκολα. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι μια επανακαταμέτρηση των ψήφων θα βοηθήσει να κρατήσει τον Μπάιντεν έξω από τον Λευκό Οίκο, αλλά όσο συχνά κι αν γίνεται αυτό, ειδικά για πολιτειακούς και τοπικούς υποψηφίους, μόνο τρεις φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες άλλαξαν το αποτέλεσμα και καμία φορά για προεδρικές εκλογές.

Σε μια επανακαταμέτρηση, οι αρχές επαναλαμβάνουν τη διαδικασία συγκέντρωσης των ψήφων. Είναι ένα σχετικά κοινό χαρακτηριστικό των εκλογών των ΗΠΑ, αν και σπάνια σε προεδρικές αναμετρήσεις.

«Οι απογραφές είναι ρουτίνα», δήλωσε η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής William & Mary, Ρεμπέκα Γκριν στο πρακτορείο Reuters. Είπε ότι συνήθως δείχνουν ότι η πρώτη μέτρηση είναι αρκετά ακριβής, αν και με μικρές αποκλίσεις, που συχνά προκαλούνται από διαφορετικές κρίσεις σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των ψήφων.

Οι πολιτείες χειρίζονται τις μετρήσεις με διαφορετικό τρόπο, αλλά η διαδικασία καταλήγει κυρίως στον υπολογισμό των ψήφων.

Στη Τζόρτζια, η τελευταία καταμέτρηση βάζει τον Μπάιντεν μπροστά από τον Τραμπ με περίπου 12.000 ψήφους, 49,5% έως 49,3%, με το 99% των αναμενόμενων ψηφοφοριών να μετράνε.

Οι ψηφοφόροι εκεί που εμφανίστηκαν αυτοπροσώπως χρησιμοποίησαν ένα νέο σύστημα ψηφοφορίας, μέσω οθόνης αφής που παρήγαγε χάρτινα ψηφοδέλτια που τροφοδοτήθηκαν σε σαρωτή και μετρήθηκαν. Άτομα που ψήφισαν με επιστολική χρησιμοποίησαν τα ίδια ψηφοδέλτια που πέρασαν από παρόμοιους σαρωτές.

Όταν τα μηχανήματα δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν ποιον υποψήφιο είχε επιλέξει ένας ψηφοφόρος, μια διμερής ομάδα εκλογικών αξιωματούχων εξέτασε την ψηφοφορία για να αποφασίσει εάν ή πώς θα πρέπει να μετρηθεί. Εάν ο Τραμπ ζητήσει εκ νέου καταμέτρηση, οι αρχές στη Τζόρτζια θα επαναλάβουν τη διαδικασία.

Το επιτελείο του Τραμπ ισχυρίστηκε, χωρίς επαρκή βέβαια στοιχεία, ότι έχει βρει αποδεικτικά στοιχεία για την ψηφοφορία από άτομα που πέθαναν ή δεν ζούσαν πλέον στην εκάστοτε πολιτεία, και ότι οι εθελοντές του είχαν απαγορευτεί από τον έλεγχο της καταμέτρησης των ψηφοφοριών όσο πιο κοντά ήθελαν. Η επανακαταμέτρηση δεν θα ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ξεχωριστές νομικές διαδικασίες.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, αλλά ορισμένες πολιτείες ορίζουν επίσης μια προθεσμία για την ολοκλήρωσή της.

Μπορεί ο Τραμπ να επιτύχει την επανακαταμέτρηση και θα έχει ουσιαστική διαφορά;

Κάθε πολιτεία ορίζει το δικό της πλαίσιο για το πότε να κάνει μια νέα καταμέτρηση. Σε κάποιες πολιτείες ισχύει κάθε φορά που τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα κοντά. Στην Πενσιλβάνια, μία από τις πολιτείες που είναι καθοριστικής σημασίας για τη νίκη του Μπάιντεν, απαιτείται εκ νέου καταμέτρηση εάν το περιθώριο μεταξύ του νικητή υποψηφίου και της ηττημένου είναι μικρότερο από 0,5% των ψήφων που ψηφίστηκαν στις εκλογές. Ο  Μπάιντεν ηγείται του Τραμπ εκεί με περίπου 0,67% περίπου 6,8 εκατομμύρια ψήφους. Οι ψηφοφόροι σε μια εκλογική περιφέρεια μπορούν χωριστά να υποβάλουν αναφορά στην κομητεία τους για να επαναμετρήσουν τις ψήφους εκεί και ο νόμος δεν θέτει κατώτατο όριο για το πότε πρέπει να συμβεί.

Άλλες πολιτείες όπως η Τζόρτζια και το Ουισκόνσιν επιτρέπουν σε έναν υποψήφιο που χάνει να αναγκάσει μια επανακαταμέτρηση αλλά δεν το απαιτούν. Η Τζόρτζια επιτρέπει στους υποψηφίους να ζητήσουν εκ νέου να μετρηθούν οι ψήφοι εάν το περιθώριο είναι μικρότερο από 0,5%. Το Ουισκόνσιν επιτρέπει ένα εάν είναι μικρότερο από 1%. Ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ και στις δύο πολιτείες, αλλά η μέτρηση ήταν αρκετά κοντά ώστε η εκστρατεία του Τραμπ θα μπορούσε να επιδιώξει εκ νέου καταμέτρηση.

Συνήθως, οι υποψήφιοι υποβάλλουν αυτά τα αιτήματα αφού μία πολιτεία έχει πιστοποιήσει την τελική ψηφοφορία, κάτι που δεν έχει ακόμη συμβεί.

Οι αναφορές σπάνια αλλάζουν τα αποτελέσματα των εκλογών. Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες μόνο μερικές εκατοντάδες ψήφοι χώρισαν τους δύο πρώτους υποψηφίους.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από τη μη κομματική ομάδα Fair Vote κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κράτη είχαν πραγματοποιήσει 31 επανακαταμετρήσεις σε ολόκληρη την χώρα μεταξύ 2000 και 2019 και ότι το αποτέλεσμα άλλαξε μόνο σε τρεις από αυτές. Αυτό συνέβη σε μία εκλογική μάχη για τον κυβερνήτη στην πολιτεία της Ουάσιγκτον το 2004 και κρατικού ελεγκτή στο Βερμόντ το 2006.

Μια επανακαταμέτρηση αποφάσισε επίσης το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης για τη Γερουσία των ΗΠΑ στη Μινεσότα το 2008. Πριν από την καταμέτρηση, ο ήδη εκλεγμένοςγερουσιαστής, Νορμ Κόλμαν, ήταν μπροστά με 215 ψήφους. Ότταν τελείωσε, ο αντίπαλός του, Αλ Φράνκεν, κέρδισε με 225. Ωστόσο, οι νομικές διαδικασίες διήρκεσαν τόσο πολύ που η έδρα της Γερουσίας των ΗΠΑ παρέμεινε κενή για έξι μήνες.

Κατά μέσο όρο, άλλαξαν το αποτέλεσμα κατά 0,024%, σύμφωνα με το Fair Vote – ένα πολύ μικρότερο περιθώριο από ό,τι ο Τραμπ θα χρειαστεί να ξεπεράσει τον Μπάιντεν σε οποιαδήποτε από τις πολιτείες όπου έχασε με μικρή διαφορά.

Το Ουισκόνσιν, όπου η εκστρατεία του Τραμπ είπε ότι θα επιδιώξει επανακαταμέτρηση , επαναπροσέγγισε τις προεδρικές ψήφους όταν εξελέγη ο Τραμπ το 2016. Ο υποψήφιος του Πράσινου Κόμματος Τζιλ Στάιν, ο οποίος κέρδισε περίπου το 1% των ψήφων, ζήτησε την εκ νέου καταμέτρηση. Η διαδικασία πρόσθεσε 131 ψήφους στο ρεκόρ του Τραμπ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης, Σκοτ ​​Γουόκερ, προειδοποίησε ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζει «υψηλό εμπόδιο» προσπαθώντας να αλλάξει τα αποτελέσματα των εκλογών στις οποίες τώρα ακολουθεί τον Μπάιντεν στην πολιτεία με περισσότερες από 20.000 ψήφους.

Η πιο διάσημη προεδρική επανακαταμέτρηση ήταν στη Φλόριντα το 2000, όταν ο Τζορτζ Μπους ήταν 1.784 ψήφους μπροστά από τον Αλ Γκορ σε μια πολιτεία που θα καθόριζε ποιος από τους δύο θα γινότανπρόεδρος. Μετά από επανάληψη και αντιδικία που πήγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, η Φλόριντα δήλωσε τελικά ότι ο Μπους κέρδισε με 537 ψήφους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters,