Skip to main content

Θα «σκοτώσει» ο κορωνοϊός το Παρίσι και το Λονδίνο;

Η υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή, την εργασία, τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας. Με την πανδημία να λειτουργεί ως καταλύτης, μία από τις αλλαγές  που αρκετοί υποστήριξαν πως θα φέρει είναι ο «θάνατος της πόλης», την απόρριψη δηλαδή από τον κόσμο του αστικού περιβάλλοντος για την «στέγαση» της καθημερινής ζωής.

Οι ισχυρισμοί αυτοί, ωστόσο, είναι υπερβολικοί, όπως αναφέρει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους κατοίκους του Παρισιού και του Λονδίνου. Η έρευνα διαπίστωσε μικρή αλλαγή στην ικανοποίηση των ανθρώπων από την αστική ζωή ή στα σχέδιά τους να εγκαταλείψουν τις πόλεις τους στο εγγύς μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση του King’s College του Λονδίνου και του Université de Paris, βασισμένη σε δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο, διαπίστωσε ότι το κλείσιμο της εστίασης (καφέ, κλαμπ και εστιατορίων), τα λουκέτα και η εργασία από το σπίτι δεν είχαν επηρεάσει τον ενθουσιασμό των κατοίκων για τις δύο πρωτεύουσες.

Σε σύγκριση με άλλη έρευνα πριν από την πανδημία το 2019, η μελέτη διαπίστωσε μικρή αλλαγή στο ποσοστό των Λονδρέζων και των Παριζιάνων που σχεδιάζουν να φύγουν. Παράλληλα δείχνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τις τοπικές υπηρεσίες ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι πόλεις τους θα ανακάμψουν, αν και αργά.

Η έρευνα έδειξε ότι το 56% των Λονδρέζων ήταν ικανοποιημένοι με τις τοπικές υπηρεσίες τους, όπως σχολεία, μεταφορές και αστυνομία, μια μεγάλη αύξηση από το 37% που καταγράφηκε το 2019, ενώ τα επίπεδα ικανοποίησης από τις υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού αυξήθηκαν από 41% σε 51%.

Η ικανοποίηση των κατοίκων από την περιοχή τους ως τόπο διαμονής ήταν σχεδόν αμετάβλητη στο Μεγάλο Λονδίνο σε 63% από 64% πριν από δύο χρόνια και υψηλότερη στο Παρίσι (59% από 53%). Ενώ λίγο περισσότεροι Λονδρέζοι δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να φύγουν τα επόμενα πέντε χρόνια (43% έναντι 37%), το ποσοστό των Παριζιάνων ήταν σχεδόν αμετάβλητο (45% έναντι 44%).

Οι περισσότεροι Λονδρέζοι (66%) και Παριζιάνοι (57%) δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η πόλη τους θα ανακάμψει από την κρίση του Covid, αν και οι περισσότεροι ανέμεναν επίσης ότι η ανάκαμψη θα ήταν αργή (57% στο Λονδίνο και 58% στο Παρίσι).

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης «κοινές και συγκεκριμένες προκλήσεις» για τις δύο πόλεις, είπε ο Τζακ Μπράουν, λέκτορας στο Λονδίνο σπουδάζει στο King’s College. «Το Λονδίνο φαίνεται να θεωρείται ένας τόπος μεγάλης οικονομικής ευκαιρίας αλλά πιο σκληρός για τους λιγότερο εύπορους, ηλικιωμένους, οικογένειες και γυναίκες. Οι Παριζιάνοι αισθάνονται ότι η κοινωνική συνοχή παραμένει ένα ζήτημα στην πόλη τους και είναι πιο αρνητικές ως προς τη μετανάστευση», εξήγησε.

Πάνω από το 60% των κατοίκων του Λονδίνου δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η μετανάστευση από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε θετικό αντίκτυπο στην πρωτεύουσα, σε σύγκριση με το 27% των κατοίκων του Παρισιού που δήλωσαν το ίδιο για τη μετανάστευση εκτός Γαλλίας.

Ωστόσο, το Λονδίνο θεωρήθηκε από το 84% των κατοίκων του ως ένα μέρος για τους πλούσιους ενώ μόνο το 63% των Παριζιάνων είπε το ίδιο για την πόλη τους. Αντίθετα, οι Παριζιάνοι (34%) είχαν διπλάσιες πιθανότητες από τους Λονδρέζους (14%) να πουν ότι η πόλη τους ήταν καλή και για τους φτωχούς.

Ομοίως, το 53% των ανθρώπων στο Παρίσι δήλωσαν ότι αισθάνονταν ότι η πόλη τους ήταν ένα καλό μέρος για να ζήσουν οικογένειες, σε σύγκριση με το 43% των Λονδρέζων και το 50% των Παριζιάνων δήλωσε ότι η πόλη τους είναι καλή για τους ηλικιωμένους, σε σύγκριση με το 31% των Λονδρέζων.

Μεταξύ των ανθρώπων που δεν έχουν δικό τους σπίτι, οι Λονδρέζοι (89%) ήταν πιο πιθανό από τους Παριζιάνους (76%) να συμφωνήσουν ότι τα ακίνητα ήταν πολύ ακριβά – αλλά το 73%των Λονδρέζων πίστευαν ότι η πόλη τους ήταν ένα καλό μέρος για να ξεκινήσουν μια καριέρα, έναντι 51% στο Παρίσι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από The Guardian