Η Μαγκνταλένα Άντερσον θεωρείται η πιθανότερη επόμενη πρωθυπουργός της Σουηδίας όταν ο σοσιαλδημοκράτης συνάδελφός της Στέφαν Λεβέν αποσυρθεί τον Νοέμβριο, ωστόσο αν η σημερινή υπουργός Οικονομικών αποφασίσει να παραμείνει στην πρωθυπουργία για περισσότερο διάστημα από μερικούς μήνες, αναμένεται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις.
Αν η Άντερσον επιλεγεί για να ηγηθεί του κόμματος τον Νοέμβριο αναμένεται να γίνει η πρώτη πρωθυπουργός στην ιστορία της Σουηδίας, 40 χρόνια αφότου η γειτονική της Νοργηβία απέκτησε την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό και πάνω από 60 χρόνια αφότου η Σρι Λάνκα έκανε το ίδιο και έγινε έτσι η πρώτη χώρα που το έπραξε.
Ωστόσο, η παραμονή στην εξουσία θα είναι δύσκολη.
Ένα πολωμένο κοινοβούλιο κινδυνεύει να τορπιλίσει τον προϋπολογισμό, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μπλοκ της κεντροαριστεράς υπολείπεται της αντιπολίτευσης ενόψει των γενικών εκλογών τον Σεπτέμβριο του επόμενου χρόνου.
Ανάμεσα στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι και το πρόβλημα με τις βίαιες συμμορίες καθώς και η αναδιάρθρωση της οικονομίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
“Είναι μια πρόκληση, αλλά δεν είναι χαμένη υπόθεση”, λέει ο Νικ Άιλοτ, βοηθός καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Σόντερτορν.
Το πρώτο πρόβλημα για την 54χρονη οικονομολόγο και επικεφαλής της Σουηδικής Φορολογικής Αρχής θα είναι να πάρει την έγκριση από το κοινοβούλιο.
Πριν από δεκαετίες στην πολιτική ζωή της χώρας κυριαρχούσαν οι σοσιαλδημοκράτες. Αλλά η υποστήριξη προς την κεντροαριστερά υποχώρησε σε όλη την Ευρώπη, ενώ στη Σουηδία η άνοδος του λαϊκιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος των Δημοκρατών έχει διχάσει τις παραδοσιακές συμμαχίες.
Στήριξη από τα κόμματα της Αριστεράς και τους Πράσινους
Η Άντερσον θα λάβει τη στήριξη από το πρώην κομμουνιστικό Αριστερό Κόμμα και από το Κεντρώο Κόμμα–μέλος μιας δεξιόστροφης κυβέρνησης κατά την περίοδο 2006-14– καθώς και του σημερινού εταίρου της συμμαχίας, των Πρασίνων.
Τα κόμματα αυτά θα πρέπει επίσης να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο.
Η Άντερσον έχει προαναγγείλει γενναιόδωρα σχέδια δαπανών και μειώσεις στους φόρους εισοδήματος για το 2022.
Αλλά δεν μπορεί να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι, ούτε να αποκλειστούν οι πρόωρες εκλογές.
“Θεωρώ ότι θα δούμε ένα εντελώς διαφορετικό ύφος ηγεσίας. Ξέρει πώς να συμβιβάζεται…αλλά θα είναι πολύ πιο άμεση”, σχολιάζει η Ανίκα Στράντχολ, υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κυβέρνηση του Λεβέν μέχρι το 2019.
Ο Λεβέν, ο οποίος θεωρείται δεινός διαπραγματευτής, το μόνο που κατάφερε είναι να κρατήσει υπό έλεγχο τους πολωμένους υποστηρικτές του στη Βουλή στη διάρκεια της επταετούς θητείας του.
Από την άλλη, η Άντερσον, διακεκριμένη κολυμβήτρια στα νιάτα της, θεωρείται ευρέως λιγότερο συμφιλιωτική.
“Αν θεωρεί ότι έχει δίκιο και κάποιος άλλος άδικο–κάτι που κατ’ αρχήν συμβαίνει πάντα –το ξεκαθαρίζει”, δήλωσε στην σουηδική τηλεόραση ο πρώην εκπρόσωπος Οικονομικών του Κεντρώου Κόμματος Εμίλ Κάλστρομ.
Αν η Άντερσον παραμείνει στην πρωθυπουργία ως το χειμώνα, αναμένεται μια σκληρή εκλογική διαδικασία το 2022.
Η Σουηδία έχει ανακάμψει από την πανδημία γρηγορότερα σε σχέση με πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά οι βίαιες συμμορίες και η ανησυχία για το μεταναστευτικό έχουν ενισχύσει την ακροδεξιά.
Ο Λεβέν, ένας πρώην επικεφαλής συνδικάτου και ηλεκτροσυγκολλητής ο οποίος μεγάλωσε σε θετή οικογένεια, είχε επαφή με τον λαό.
Η Άντερσον, αντίθετα, η οποία είναι απόφοιτη ενός από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Σουηδίας και έχει περάσει και από το Χάρβαρντ, είναι μάλλον μια τεχνοκράτισσα.
Η πανδημία παραμένει μια απειλή και η Άντερσον θα κληθεί να σχεδιάσει με ποιόν τρόπο θα επιτύχει η χώρα τον στόχο των μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2045 ενισχύοντας ταυτόχρονα τον τομέα της εργασίας και της πρόνοιας.
Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ