Skip to main content

Νότιο Πακιστάν: Από υποσιτισμό πέθαναν σχεδόν 300 παιδιά τους τελευταίους μήνες

Τη ζωή τους έχουν χάσει σχεδόν 300 παιδιά από την αρχή του έτους σε μια έρημο στο νότιο Πακιστάν, όπου η ξηρασία καθώς και μια ασθένεια που προκαλέσει τον θάνατο πολλών ζώων όξυναν τα χρόνια προβλήματα υποσιτισμού, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Οι αρχές κάνουν λόγο για έναν ανησυχητικά υψηλό αριθμό παιδιών που είναι εξασθενημένα από την πνευμονία και τη διάρροια, εξαιτίας της ξηρασίας, της φτώχειας και της έλλειψης υγειονομικών υποδομών στην έρημο Ταρ, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με την Ινδία.

Η κρίση αυτή είναι στο επίκεντρο μιας έντονης διαμάχης στην επαρχία Σιντ, την οποία κυβερνά το Κόμμα του Λαού του Πακιστάν (PPP) του Μπιλαουάλ Μπούτο-Ζαρντάρι, γιου της εκλιπούσας προέδρου του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο και του πρώην προέδρου Ασίφ Ζαρντάρι.

Από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2013, 496 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην έρημο αυτή, εκ των οποίων 296 ήταν παιδιά, επεσήμανε ο Τατζ Χάιντερ, στέλεχος του κόμματος που είναι αρμόδιος για το ευαίσθητο θέμα του Ταρ, όπου επικρατεί «μεγάλη ξηρασία», σύμφωνα με την πακιστανική μετεωρολογική υπηρεσία.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, 48 παιδιά έχουν πεθάνει στην έρημο αυτή, δήλωσε ο γιατρός Άμπντουλ Τζαλίλ, υπεύθυνος για τις τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες. Ο Τζαλίλ κατηγόρησε παράλληλα τον πακιστανικό Τύπο, ο οποίος κάνει λόγο για τουλάχιστον 72 νεκρούς, ότι επιθυμεί να διογκώσει τους τελευταίους απολογισμούς για να πλήξει την κυβέρνηση.

Αυτή την εβδομάδα περίπου 40 παιδιά βρίσκονταν υπό ιατρική παρακολούθηση στο νοσοκομείο του Μίτι, λιμάνι της Ταρ, πολλά εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με πηγές από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Όπως αναφέρει η ομάδα εργασίας για τη διατροφική ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν υπηρεσίες του ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι καλλιέργειες κάηκαν εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς βροχόπτωσης τους τελευταίους μήνες. Επίσης μια ασθένεια των βοοειδών προκάλεσε τον θάνατο πολλών από αυτά τα ζώα που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση ενός μέρους του πληθυσμού.

Εξάλλου οι υγειονομικές υποδομές στην κοιλάδα Ταρ είναι ελλιπείς και οι γονείς αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν σε μια κλινική, ενώ πολλές φορές όταν φτάνουν είναι πλέον αργά με τα παιδιά τους να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Πηγή: ΑΜΠΕ