Οι εθνικά Ρώσοι της Λετονίας, οι οποίοι αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας «πραγματικά δεν θέλουν να ζήσουν μια επανάληψη του ουκρανικού σεναρίου», υποστήριξε από τη Ρίγα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.
«Είναι προφανές ότι πιστεύω πως κάθε απόπειρα προβοκάτσιας είναι καταδικασμένη να αποτύχει», είπε ο κ. Ρίνκεβιτς στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση την οποία είχε με την Εσθονή ομόλογό του, Κέιτ Πέντους Ροζιμάνους.
Οι τρεις χώρες της Βαλτικής, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία, οι οποίες ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μετά από μισό αιώνα στα πλαίσια της Σοβιετικής Ένωσης, παρακολούθησαν με εντεινόμενη ανησυχία την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τη στήριξη που προσέφερε η Μόσχα στους φιλορώσους αποσχιστές της ανατολικής Ουκρανίας.
Η Λετονία και η Εσθονία φιλοξενούν σημαντικές ρωσικές μειονότητες. Ένα μέρος αυτών των κατοίκων μάλιστα βρίσκονται στη δύσκολη θέση να θεωρούνται απάτριδες, καθώς δεν έχουν υπηκοότητα.
«Παρακολουθούμε στενά τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στη θάλασσα και τον αέρα, με πολλές πτήσεις και πλοία και είμαστε όλοι ενήμεροι για το μυστηριώδες υποβρύχιο το οποίο εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Σουηδίας», συνέχισε ο Λετονός υπουργός.
«Ασφαλώς θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Δεν πρέπει να υποκύψουμε στον πανικό και την υστερία γιατί τα μέτρα που έχει λάβει το ΝΑΤΟ επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή», πρόσθεσε ο κ. Ρίνκεβιτς.
Το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που έλαβε από το ΝΑΤΟ σχετικά με τις υπερπτήσεις ξένων αεροσκαφών, συνήθως ρωσικών, τα οποία κατευθύνονται στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, κοντά στον εναέριο χώρο των βαλτικών χωρών.
Συχνά, ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη συνοδεύουν αυτά τα αεροπλάνα για να δείξουν ότι η Συμμαχία επαγρυπνεί.
Το 2004 είχαν καταγραφεί μόνο πέντε τέτοιες πτήσεις ενώ το 2013 έφτασαν τις 47 και φέτος, ενώ η χρονιά δεν έχει ακόμη τελειώσει, τις 112.