Ο Μπασάρ αλ Άσαντ θέλει να κάνει την επιστροφή των προσφύγων «προτεραιότητα», όπως ανέφερε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης, δύο ημέρες πριν από μια διάσκεψη για τους πρόσφυγες που διοργάνωσε η Δαμασκός με την υποστήριξη από τη Μόσχα.
Ο εμφύλιος στη Συρία ώθησε περισσότερους από τον μισό πληθυσμό στην εξορία από το 2011, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 5,5 εκατομμύρια που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό, ειδικά σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Η επιστροφή των προσφύγων θα είναι «η νούμερο ένα προτεραιότητα για το επόμενο στάδιο, ειδικά δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος του εδάφους έχει απελευθερωθεί και υπάρχουν ολοένα και λιγότερες μάχες, ακόμη και αν εξακολουθεί να υπάρχει τρομοκρατία. Ο Άσαντ είπε σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα της συριακής προεδρίας στο Facebook. Η Δαμασκός διοργανώνει συνέδριο για την επιστροφή των προσφύγων στις 11 και 12 Νοεμβρίου, με την υποστήριξη της Μόσχας, ενός ακλόνητου συμμάχου του καθεστώτος Άσαντ, το οποίο προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποκτήσει διεθνή υποστήριξη για το έργο ανοικοδόμησης στη Συρία. Τα Ηνωμένα Έθνη θα είναι παρόντα στη διάσκεψη, όπως ως παρατηρητής και ο Λίβανος, που ισχυρίζεται ότι φιλοξενεί 1,5 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες και θα εκπροσωπείται από τον Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων του.
Οι δυτικές χώρες εξαρτούν κάθε βοήθεια για την ανασυγκρότηση από πολιτικό διακανονισμό της σύγκρουσης στη Συρία, ενώ οι ΜΚΟ πιστεύουν ότι οι συνθήκες δεν ευνοούν τη μαζική επιστροφή των προσφύγων, παρόλο που οι μάχες έχουν μειωθεί σημαντικά σε ένταση για σχεδόν ένα χρόνο. Όμως, για τον Πρόεδρο της Συρίας, το «μεγαλύτερο εμπόδιο» για την επιστροφή των προσφύγων «εκτός από την τρομοκρατία που εξακολουθεί να υφίσταται σε ορισμένες περιοχές είναι ο αποκλεισμός που επιβλήθηκε στη Συρία», σε σχέση με τις κυρώσεις που επέβαλαν ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Άσαντ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες της Μόσχας μπορούν «να διευκολύνουν ή να άρουν αυτόν τον αποκλεισμό», τονίζοντας ότι για την επιστροφή των προσφύγων είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν βασικές ανάγκες όπως νερό, ηλεκτρισμός, σχολεία και οικονομική ανάκαμψη».
Η Συρία βιώνει μια από τις χειρότερες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις στην ιστορία της, με κατάρρευση στο εθνικό της νόμισμα, καθώς και πολύ υψηλή ανεργία και μεγάλη φτώχεια. Το καθεστώς της Δαμασκού, το οποίο ελέγχει πλέον περισσότερο από το 70% της εθνικής επικράτειας, μετά από μια σειρά επιθέσεων που υποστηρίζονται από τη Μόσχα, υπόκειται σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν ενισχυθεί με την πάροδο των ετών.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Le Figaro.