Skip to main content

Σαουδική Αραβία: Σε υψηλό 20 ετών οι εκτελέσεις θανατοποινιτών

Τουλάχιστον 151 θανατοποινίτες εκτελέστηκαν φέτος στη Σαουδική Αραβία, αριθμός ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό από το 1995 και μετέπειτα.

Συνήθως, ο ετήσιος αριθμός εκτελέσεων δεν υπερβαίνει τις 90. Ωστόσο, η πολιτική αναταραχή που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή οδήγησε σε ραγδαία αύξηση των εκτελέσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε χώρες που εκτελούν τους περισσότερους κρατούμενους. Το 2014 βρισκόταν στην 3η θέση, πίσω από την Κίνα και το Ιράν. Την τελευταία φορά που η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε περισσότερους από 150 θανατοποινίτες σε ένα μόνο χρόνο ήταν το 1995, όταν είχαν καταγραφεί 192 εκτελέσεις.

Οι υποστηρικτές της θανατικής ποινής στη Σαουδική Αραβία επιχειρηματολογούν πως οι αποκεφαλισμοί, που συχνά γίνονται με ξίφος, είναι όσο ανθρωπιστική μέθοδος είναι οι θανατηφόρες ενέσεις που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ. Παράλληλα αποκλείουν κάθε σύγκριση των εκτελέσεων καταδικασμένων εγκληματιών με τις εξωδικαστικές εκτελέσεις ομήρων που διεξάγει το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η θανατική ποινή επιβάλλεται σε δυσανάλογους αριθμούς σε ξένους υπηκόους στη Σαουδική Αραβία. Από τους 63 θανατοποινίτες που εκτελέστηκαν φέτος με κατηγορίες που συνδέονται με ναρκωτικά, οι 45 ήταν ξένοι. Ο συνολικός αριθμός ξένων υπηκόων που έχουν εκτελεστεί έως σήμερα αυτή την χρονιά είναι 71.

Οι ξένοι υπήκοοι – κυρίως φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι προερχόμενοι από φτωχιές χώρες – είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι, καθώς συνήθως δεν ξέρουν την αραβική γλώσσα και στερούνται επαρκούς μετάφρασης στο δικαστήριο, ανέφερε η οργάνωση. Ο βιασμός, ο φόνος, η αποστασία (η απάρνηση του Ισλάμ), η ένοπλη ληστεία και η εμπορία ναρκωτικών επισύρουν τη θανατική ποινή στο συντηρητικό βασίλειο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο