Skip to main content

E.K.: Εισήγηση για επίσημη αναστολή ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία

Την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ζήτησε η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Κάτι Πίρι, στο προσχέδιο της έκθεσης προόδου για την Τουρκία, το οποίο παρουσίασε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με την κ. Πίρι «με την πλήρη εφαρμογή των συνταγματικών τροποποιήσεων που νομιμοποιούν μια παντοδύναμη προεδρία με εξουσίες να διορίζει ή να απολύει προσωπικά τους υπουργούς, να επιλέγει δικαστές και να αποφασίζει με διάταγμα, έχει γίνει υπέρβαση κόκκινης γραμμής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην τελευταία έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε ότι θα πρότεινε επίσημη αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών αν αυτό πράγματι θα συμβεί. Αυτό συμβαίνει τώρα».

«Η συνέχιση μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων με στόχο την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ έχει χάσει όλη την αξιοπιστία υπό τις παρούσες συνθήκες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε πως «εκτός από τον σαφώς αυταρχικό χαρακτήρα του πρόσφατα εισηγμένου προεδρικού συστήματος, το οποίο στερείται των απαραίτητων δημοκρατικών ελέγχων και ισορροπιών, είναι αδύνατο να αγνοηθεί η περαιτέρω υποχώρηση του κράτους δικαίου με πάνω από 50.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, πολιτικών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα στη φυλακή από το αποτυχημένο πραξικόπημα και την απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων χωρίς κατάλληλες νομικές διαδικασίες».

«Το Συμβούλιο αρνείται να χαράξει μια κόκκινη γραμμή, αν και έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι, στην πραγματικότητα, οι ενταξιακές συνομιλίες έχουν τελειώσει. Τόσο η ΕΕ (ή τουλάχιστον η πλειοψηφία των κρατών μελών) όσο και η ίδια η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να προσκολλώνται στην επιλογή ένταξης περισσότερο θεωρητικά από ότι στην πράξη. Φαίνεται ότι το αδιέξοδο είναι η ευνοούμενη επιλογή και των δύο πλευρών. Ως εκ τούτου, οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας έχουν γίνει όλο και πιο καθαρά συναλλακτικές», συνέχισε η ίδια.

Για την Κύπρο, η Ολλανδή Ευρωβουλευτής χαιρέτησε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης διευθέτησης, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Επιπλέον, επανέλαβε την έκκλησή της προς την Τουρκία να δεσμευθεί και να συμβάλει προς την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να επιστρέψει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ και να αποφύγει ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική ισορροπία στο νησί, ενώ αναγνώρισε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει διμερείς συμφωνίες σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Τέλος, κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση διαφορών και να αποφύγει οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια που ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις καλής γειτονίας.

naftemporiki.gr