Του Μιχάλη Ψύλου
«Οι δίδυμοι Πύργοι -δύο ουρανοξύστες, που για δεκαετίες ήταν το σήμα κατατεθέν της Νέας Υόρκης -κατέρρευσαν. Το αμερικανικό Πεντάγωνο χτυπήθηκε…Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 προκάλεσαν μια τεράστια έκπληξη σε όλο τον κόσμο. Η μοναδική υπερδύναμη είχε δεχτεί μια απίστευτη , μια αδιανόητη επίθεση , στην καρδιά της ,από έναν καινούριο εχθρό , την τζιχαντιστική τρομοκρατία της Αλ Κάιντα και του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Ο Αμερικανός ιστορικός και δημοσιογράφος , Γκάρετ Γκραφ, στις 500 σελίδες του βιβλίου του ,«η 11η Σεπτεμβρίου, μια προφορική ιστορία», μας μεταφέρει σχεδόν λεπτό προς λεπτό σε εκείνη την αποφράδα ημέρα, που άλλαξε τον κόσμο Εκατοντάδες μαρτυρίες από ανθρώπους που βρέθηκαν εκείνο το πρωί στις 08.46 ακριβώς στο «σημείο μηδέν»-στο νότιο Μανχάταν, όταν το πρώτο αεροσκάφος συντριβόταν με πλήρη ταχύτητα στον πρώτο πύργο. Για να ακολουθήσει λίγα λεπτά αργότερα, το δεύτερο.
Ιστορίες συγγενών αγνοουμένων, πυροσβέστες, χρηματιστές της γειτονικής Γουόλ Στρητ, πράκτορες του FBI, πολιτικοί, αυτόπτες μάρτυρες, ξαναζωντανεύουν τις σκηνές του τρόμου και της φρίκης. «Κάθε φορά που κοιτάζω την ώρα, νιώθω ότι είναι 08.46 το πρωί» λέει ένας βετεράνος πυροσβέστης που βρέθηκε εκείνη την ημέρα να προσπαθεί μέσα στα συντρίμμια να απεγκλωβίσει παγιδευμένους ανθρώπους. «Φυλάω ακόμη σε μια τσάντα τη στολή μου από εκείνη την ημέρα. Υπάρχουν ακόμα οι λεκέδες στο πουκάμισο από τα καμένα συντρίμμια»…
Είκοσι χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ,ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά, επιβεβαιώνοντας την περίφημη ρήση του Καρλ Μαρξ: «Οι άνθρωποι γράφουν ιστορία, αλλά δεν γνωρίζουν την ιστορία που γράφουν».
Τι ακολούθησε
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις η υπερδύναμη εξαπέλυσε ένα ολομέτωπο κυνήγι κατά της τρομοκρατίας ή με πρόσχημα την τρομοκρατία. Πόλεμος στο Αφγανιστάν , στη συνέχεια στο Ιράκ, κυνηγητό για τον εντοπισμό και την εξόντωση του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα και του ίδιου του Μπιν Λάντεν. Καταστολή πολιτικών δικαιωμάτων και ανθρωπίνων ελευθεριών στον δυτικό κόσμο.
Εικοσι χρόνια μετά, οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στην Καμπούλ. Κατέλαβαν και πάλι τη χώρα που λειτουργούσε ως βάση για τις επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα 20 χρόνια αμερικανικής επέμβασης στο Αφγανιστάν κόστισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερα από 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας, που υπολογίζονται σε 145 δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές. Από τους 800.000 αμερικανούς στρατιώτες που στάλθηκαν στο Αφγανιστάν, 2.461 έχασαν τη ζωή τους και 20.744 τραυματίστηκαν. «Οι Αμερικανοί πρέπει να το ακούσουν αυτό: Ξοδεύαμε 300 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα για δύο δεκαετίες», αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στην τελευταία του ομιλία για να δικαιολογήσει την αμερικανική απόσυρση από το Αφγανιστάν.
Αν κάποιοι ονειρεύονταν ότι θα διαμορφώσουν εκεί έναν κόσμο όπως στη Δύση ,με τις δυτικές αξίες της δημοκρατίας, διαψεύστηκαν οικτρά. Ηταν το τέλος του μύθου για το «τέλος της ιστορίας». Τόσο το Αφγανιστάν, όσο και το Ιράκ, στρέφονται σήμερα κυρίως προς την Κίνα για τη βοήθεια που χρειάζονται για να ξεκινήσουν την οικοδόμηση και την οικονομική ανάπτυξη από την καταστροφή .
Φυσικά, οι επιθέσεις της κλίμακας της 11ης Σεπτεμβρίου φαντάζουν σήμερα απίθανες, καθώς οι πλούσιες χώρες έχουν ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια για να προστατευτούν .Μόνο που ο κίνδυνος δεν έχει μειωθεί. Ο θρίαμβος των Ταλιμπάν σε συνδυασμό με την τεράστια φτώχεια στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες ,θα ενθαρρύνει τους κάθε λογής τζιχαντιστές σε όλο τον κόσμο ,να κατακτήσουν εδάφη και να ανατρέψουν καθεστώτα, που είναι σαθρά σε αρκετές περιπτώσεις. Αυτό είναι ήδη σε εξέλιξη στη Συρία, το Πακιστάν, το Μάλι, τη Σομαλία και τη Μοζαμβίκη. Θα μπορούσε , σύντομα να συμβεί και κάπου αλλού .Ο «άξονας του κακού», τον οποίο ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε υποσχεθεί πώς θα τον …τελειώσει, ζει και βασιλεύει . Ισως και να χλευάζει ακόμη τη δύναμη της Αμερικής…