Skip to main content

Τουρκία: Προφυλακίζονται οι ηγέτες του HDP, «κεραυνοί» Σουλτς

Την προφυλάκιση των ηγετών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) αποφάσισαν οι τουρκικές αρχές, μέχρι τη δική τους για «υποστήριξη της τρομοκρατίας» του παράνομου Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).

Οι συλλήψεις της Φιγέν Γιουκσεκντάγ, συμπροέδρου του αριστερού – κεντροαριστερού HDP, μαζί με τον έτερο ηγέτη του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, έγιναν στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς την Παρασκευή και ήδη συναντούν σωρεία αντιδράσεων από Ευρωπαίους πολιτικούς παράγοντες και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Κεραυνοί» Σουλτς

Για «ανατριχιαστικό σημάδι» σε σχέση με την πορεία του πολιτικού πλουραλισμού στην Τουρκία έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, σχολιάζοντας τις συλλήψεις των φιλοκούρδων ηγετών και βουλευτών.

Ο κ. Σουλτς χαρακτηρίζει τον κ. Ντεμιρτάς, με τον οποίο, όπως αναφέρει, έχει συναντηθεί πολλές φορές, ηγέτη αφοσιωμένο στην ειρηνευτική διαδικασία, στη μη βία, στον πολιτικό διάλογο και στο κράτος δικαίου.

Από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, ο συμπρόεδρος του HDP φοβόταν ότι θα γινόταν στόχος των τουρκικών αρχών.

«Η πορεία των ενεργειών της κυβέρνησης της Τουρκίας θέτει σε αμφισβήτηση τη βάση βιωσιμότητας της σχέσης Ε.Ε. – Τουρκίας και την αφοσίωσή της στις δημοκρατικές αξίες, αλλά και στις βλέψεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.