Skip to main content

Βρετανία: Υπεραμύνεται ο Τζόνσον της απόφασής του για lockdown

Ο Μπόρις Τζόνσον υπεραμύνθηκε της απόφασης για το νέο lockdown, για να αποφύγει την «υγειονομική και ηθική καταστροφή».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε την απόφασή του απέναντι στους επικριτές του που δήλωσαν ότι είναι περιττή, ενώ άλλοι που δήλωσαν ότι ήταν πολύ καθυστερημένη.

Μετά την απόρριψη των προτάσεων τον περασμένο μήνα για ένα νέο εθνικό lockdown, ο Johnson έκανε στροφή 180 μοιρών το Σάββατο, ανακοινώνοντας ότι οι νέοι περιορισμοί σε όλη την Αγγλία θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν τουλάχιστον ως τις 2 Δεκεμβρίου.

Η Βρετανία, η οποία έχει τον υψηλότερο επίσημο αριθμό θανάτων λόγω της πανδημίας στην Ευρώπη, και αντιμετωπίζει περισσότερες από 20.000 νέες περιπτώσεις την ημέρα. Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι ένα χειρότερο σενάριο, αυτό των 80.000 νεκρών θα μπορούσε να ξεπεραστεί αυτό το χειμώνα.

Όμως, ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχτηκε επίθεση από όλες τις πλευρές σχετικά με τη στροφή του – από εκείνους στο Συντηρητικό Κόμμα του που χαρακτηρίζουν τα μέτρα ως δρακόντεια και από άλλους που εδώ και καιρό προτρέπουν την κυβέρνηση να επιβάλλει νέα καραντίνα.

«Αντιμετωπίζουμε μια ασθένεια. Όταν αλλάζουν φυσικά τα δεδομένα, πρέπει επίσης να αλλάξουμε πορεία», είπε στο κοινοβούλιο, επισημαίνοντας ότι απαιτείται δράση για να αποφευχθεί μια «ιατρική και ηθική καταστροφή» όταν τα νοσοκομεία γεμίσουν.

Υπερασπιζόμενος τα προηγούμενα μέτρα του για να προσπαθήσει να περιορίσει την έξαρση των κρουσμάτων σε εκείνες τις περιοχές στις οποίες παρατηρούνταιτα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης, είπε ότι δεν ήταν πολύ αργά να αντιδράσει καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων αυξήθηκε σε όλη την Αγγλία.

«Στην πραγματικότητα κινούμαστε σε εθνικά μέτρα όταν το ποσοστό τόσο των θανάτων όσο και των λοιμώξεων για παράδειγμα είναι χαμηλότερο από ό,τι στη Γαλλία», είπε.

Η ανακοίνωση του Σαββάτου θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη, η οποία θα εκθέσει τον Τζόνσον σε αντιδράσεις από μέλη Συντηρητικού Κόμματος που απορρίπτουν την ανάγκη για εθνικό lockdown. Ορισμένοι Συντηρητικοί φοβούνται ότι η μακροπρόθεσμη οικονομική ζημία που προκαλείται από αυτό θα αντισταθμίσει τους κινδύνους για την υγεία που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές και ότι υπάρχουν ευρύτεροι κίνδυνοι για την ψυχική υγεία και διάβρωση των πολιτικών ελευθεριών. Αλλά για να αμβλύνει τις αντιδράσεις, ο Τζόνσον είπε ότι θα διπλασιάσει την υποστήριξη για τους αυτοαπασχολούμενους.

Η Βρετανία ανέφερε 46.717 θανάτους από τον νέο κορωνοϊό. Οι θάνατοι αυτοί ορίζονται ως εκείνοι που πεθαίνουν εντός 28 ημερών από ένα θετικό τεστ. Ένα ευρύτερο μέτρο όσων έχουν Covid-19 στα πιστοποιητικά θανάτου τους θέτει τον αριθμό των 58.925.

Τα βασικά καταστήματα, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην Αγγλία θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά οι παμπ και τα εστιατόρια θα είναι κλειστά, εκτός από τα delivery. Απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα για διεθνή ταξίδια, εκτός από ουσιαστικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας. 

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα προσέφερε την υποστήριξή του στην κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιθανότητες ο Τζόνσον να χάσει την ψηφοφορία είναι ελάχιστες. Όμως, αφού ο Τζόνσον απέρριψε το αίτημα των Εργατικών για lockdown, οι ψήφοι τους θα έρθουν παράλληλα με έντονη κριτική. «Η απόρριψη των συμβουλών των δικών του επιστημόνων για 40 ημέρες ήταν μια καταστροφική αποτυχία της ηγεσίας και της κρίσης», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

Το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο – η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία – έχουν τις δικές τους πολιτικές καραντίνας και θέσπισαν αυστηρότερους περιορισμούς υγείας ήδη από τον περασμένο μήνα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters