Skip to main content

Υεμένη: «14 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με λιμοκτονία»

Την «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών» στην Υεμένη, όπου «14 εκατομμύρια» άνθρωποι πλέον «απειλούνται με λιμοκτονία», ζητούην 35 μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Την κοινή έκκληση υπογράφουν μεταξύ άλλων η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), οι ΜΚΟ Δράση κατά της Πείνας (Action Contre la Faim), CARE International, Oxfam, Γιατροί του Κόσμου (Médecins du Monde) και υεμενίτικες οργανώσεις.

«14 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά απειλούνται να λιμοκτονήσουν στην Υεμένη», τονίζουν οι οργανώσεις. «Περισσότερο παρά ποτέ, επείγει να αναληφθεί δράση. Έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια πολέμου, οι Υεμενίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο» προσθέτουν.

Καλούν παράλληλα τις κυβερνήσεις «να εξασφαλίσουν την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, να αναστείλουν κάθε προμήθεια όπλων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη (…), να καταδικάσουν κάθε επίθεση εναντίον των αμάχων και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από οποιοδήποτε μέρος και αν διαπράττονται και να υποστηρίξουν διεθνείς έρευνες για αυτές τις παραβιάσεις».

Όπως επισημαίνουν οι ΜΚΟ «η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη δεν είναι το αποτέλεσμα μιας φυσικής καταστροφής», αλλά «άμεση συνέπεια των ακραίων περιορισμών που επιβλήθηκαν από τα εμπόλεμα μέρη στην πρόσβαση στην τροφή, στα καύσιμα, στα εισαγόμενα φάρμακα και στην ανθρωπιστική βοήθεια».

«Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων προστέθηκαν σε μια σειρά παραδειγμάτων της αθέτησης από τη Σαουδική Αραβία των κανόνων του διεθνούς συστήματος και έφεραν ξανά στο φως για τη διεθνή κοινότητα, ειδικά τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, την ανάγκη να επανεξετάσουν την εταιρική σχέση τους με το Ριάντ», συνεχίζει το κείμενο.

«Κάθε προμηθευτής όπλων στη συμμαχία την οποία διοικούν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει ηθική και νομική ευθύνη να φροντίζει ότι η συμμαχία τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στην Υεμένη», κατά την κοινή ανακοίνωση των ΜΚΟ.

Νέο υπουργό Άμυνας διόρισε ο πρόεδρος της Υεμένης

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης Αμπντ Ράμπου Μανσούρ αλ Χάντι διόρισε νέο υπουργό Άμυνας τον πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου Μοχάμεντ Μακντίσι, εν όψει της αποφασιστικής μάχης με τους σιίτες αντάρτες Χούθι για την ανακατάληψη της πόλης Χοντάιντα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SABA.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρόεδρος της Υεμένης διόρισε επίσης τον πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου ναυτικού Αμπντάλα Νάχι νέο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας. Ο Μακντίσι ήταν επιτελάρχης από το 2005 ως το 2017, πριν ονομαστεί ειδικός σύμβουλος του προέδρου.

Η μάχη για τη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται το λιμάνι με την υψηλότερη στρατηγική σημασία στη χώρα, έχει κλιμακωθεί την τελευταία εβδομάδα, με τη συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας – που επενέβη στον πόλεμο το 2015 στο πλευρό των δυνάμεων του Χάντι και εναντίον των Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν – να εξαπολύει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές.

Η σύρραξη στην Υεμένη έχει προκαλέσει τεράστιο αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή στη χώρα της αραβικής χερσονήσου. Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει επικαιροποιημένα στοιχεία για τον απολογισμό του πολέμου. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ανάγεται στον Αύγουστο του 2016, έκανε λόγο για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς, αλλά οργανώσεις αρωγής υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ πιο υψηλός.

naftemporiki.gr ΑΜΠΕ, AFP, Sputnik, Reuters