Skip to main content

Για «απειλή βιο-τρομοκρατίας» προειδοποιεί ο Τόνι Μπλερ

Η Δύση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την απειλή επιθέσεων τύπου 11ης Σεπτεμβρίου από ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες, αλλά αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας βιο-τρομοκρατία, προειδοποίησε ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ.

Ο κ. Μπλερ απευθύνθηκε επίσης στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καλώντας τις δημοκρατικές κυβερνήσεις να μην χάσουν την εμπιστοσύνη τους στη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την υπεράσπιση και την εξαγωγή των αξιών τους.

Σε μια ομιλία στο συγκρότημα Rusi για την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της Αλ Κάιντα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, ο κ. Μπλερ, ο οποίος ήταν τότε Βρετανός πρωθυπουργός και υποστήριξε την στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, επιμένει πως η τρομοκρατική απειλή παραμένει μείζον θέμα.

Υποστηρίζει ότι «η πίεση των βραχυπρόθεσμων πολιτικών επιταγών δίνει στους συμμάχους και στους αντιπάλους των φιλελεύθερων ανοιχτών κοινωνιών την πεποίθηση ότι “ο χρόνος μας τελείωσε”».

Ο Τόνι Μπλερ επέμεινε ότι «παρά τη μείωση των τρομοκρατικών επιθέσεων, ο ισλαμισμός, τόσο η ιδεολογία όσο και η βία, αποτελεί απειλή ασφάλειας πρώτης τάξης· και, ανεξέλεγκτα, θα έρθει σε εμάς, ακόμη και αν βρίσκεται μακριά μας, όπως έδειξε η 11η Σεπτεμβρίου. Ο Covid-19 αποτέλεσε μάθημα. Οι δυνατότητες βιο-τρομοκρατίας μπορεί να μοιάζουν με τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. αλλά θα ήταν σοφό τώρα να προετοιμαστούμε για την πιθανή χρήση τους από μη κρατικούς παράγοντες ».

Ο κ. Μπλερ παραδέχεται ότι «τώρα υπάρχει συντριπτικός πολιτικός περιορισμός στις στρατιωτικές επεμβάσεις», αλλά λέει ότι αυτό αποτελεί πρόκληση για τη Βρετανία και το ΝΑΤΟ. Πιστεύει ότι η απώλεια της θέλησης για μάχη, σε συνδυασμό με την αδυναμία στρατηγικής σκέψης αντιπροσωπεύει μια πραγματική αυτο-επιβληθείσα απειλή. Προειδοποιεί: «Εάν ο εχθρός με τον οποίο πολεμούμε γνωρίζει ότι όσο περισσότερα θύματα υπάρχουν, τόσο περισσότερο διαβρώνεται η πολιτική μας βούληση να πολεμήσουμε, τότε η δομή κινήτρων είναι απλή».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian