Ρωσικό αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου με πάνω από 200 επιβαίνοντες συνετρίβη στο Σινά. Σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία στο Κάιρο δεν υπάρχουν επιζώντες. Αδιευκρίνιστα τα αίτια της συντριβής τονίζουν οι ρωσικές αρχές. Για κατάρριψη του αεροσκάφους κάνει λόγο το Ισλαμικό Κράτος, «δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς αυτές οι αναφορές» απαντά ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών. Εντοπίστηκε το μαύρο κουτί.
Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο πηγή της ρωσικής αρχής πολιτικής αεροπορίας, το αεροπλάνο που είχε αναχωρήσει από το Σαρμ Ελ Σέιχ στις 05:51 ώρα Ελλάδος με προορισμό την Αγία Πετρούπολη εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ 25 λεπτά μετά την απογείωση. Η ίδια πηγή είχε δηλώσει ότι πρόκειται για ένα αεροπλάνο Airbus A-321 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia.
«Δυστυχώς, όλοι οι επιβάτες της πτήσης 9268 της Kogalymavia από το Σαρμ ελ Σέιχ για την Αγία Πετρούπολη είναι νεκροί» ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στο Κάιρο σε μηνύματά της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Νοσοκομειακές πηγές και πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν επίσης νωρίτερα ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, η ρωσική πρεσβεία διευκρίνισε ότι οι επιβάτες ήταν λιγότεροι από τον αριθμό που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα επισήμως από τις αιγυπτιακές αρχές και το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας. «Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, υπήρχαν 212 επιβάτες και επτά μέλη πληρώματος στο αεροπλάνο» ανέφερε, ενώ αρχικά άλλες πηγές έκαναν λόγο για 217 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα.
Πηγή της ρωσικής πολιτικής αεροπορίας δήλωσε νωρίτερα ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 17 παιδιά. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επιβάτες ήταν στην πλειονότητά τους Ρώσοι, ενώ στο αεροσκάφος επέβαιναν και τρεις Ουκρανοί.
Ανακοίνωση του γραφείου του Αιγύπτιου πρωθυπουργού γνωστοποίησε ότι αεροσκάφη του στρατού βρήκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους σε ορεινή περιοχή, ενώ 45 ασθενοφόρα εστάλησαν στο σημείο.
Το μαύρο κουτί του ρωσικού Airbus που συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά εντοπίστηκε από τις αιγυπτιακές αρχές, ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο της Αιγύπτου.
Το μαύρο κουτί ανακτήθηκε από την ουρά του αεροπλάνου και έχει σταλεί προς ανάλυση, τόνισε το γραφείο του πρωθυπουργού Σαρίφ Ισμαήλ, προσθέτοντας ότι οι διασώστες εντόπισαν 129 σορούς μέχρι τώρα, στον χώρο της συντριβής.
Παράλληλα, η Πολιτική Αεροπορία της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι το αεροπλάνο δεν παρουσίασε προβλήματα, πριν από την απογείωση, σύμφωνα με το Reuters.
Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία για τα αίτια συντριβής του Airbus τονίζουν οι ρωσικές αρχές
Δεν υπάρχει ακόμη κανένα στοιχείο που να αποδίδει τη συντριβή του ρωσικού Airbus A321 στη Αίγυπτο σε βλάβη, σε λάθος των μελών του πληρώματος ή σε εξωτερικούς παράγοντες, τόνισε η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας της αεροπορίας Rosaviatsia, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.
«Μέχρι να υπάρξουν αξιόπιστες αποδείξεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η συντριβή δεν έχει κανένα νόημα να προτείνουμε και να συζητάμε διάφορες εκδοχές» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Για κατάρριψη του ρωσικού Airbus από μαχητές του κάνει λόγο το Ισλαμικό Κράτος
Μια αιγυπτιακή εξτρεμιστική ομάδα η οποία συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος κάνει λόγο για κατάρριψη του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους που συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ. Οι ισχυρισμοί εξτρεμιστών που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος περί κατάρριψης του Ρωσικού Airbus δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς, απάντησε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ, μιλώντας στο πρακτορείο Interfax.
«Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους οι οποίοι σκοτώθηκαν» ανέφερε το μήνυμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε «αντίποινα» για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.
Την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο μετέδωσε και ο ιστόποτος Aamaq, ο οποίος χρησιμοποιείται ως ημιεπίσημο «πρακτορείο» των τζιχαντιστών, σύμφωνα με το Reuters.
Πάντως, αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας νωρίτερα έκαναν λόγο για τεχνική βλάβη, που είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή του αεροσκάφους.
Από την πρώτη επισκόπηση στο σημείο της συντριβής του ρωσικού Airbus στο Σινά, φαίνεται ότι το αεροσκάφος της εταιρίας Kogalymavia κατέπεσε πιθανότατα λόγω τεχνικού προβλήματος, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Βόρειο Σινά.
Πληροφορίες ότι το αεροπλάνο κόπηκε στα δύο
Περίπου 150 πτώματα, πολλά από τα οποία απανθρακωμένα, βρέθηκαν σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Το αεροπλάνο έπεσε κάθετα, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματά του να τυλιχθούν στις φλόγες.
Νωρίτερα, μια άλλη πηγή ανέφερε ότι το Airbus είχε κοπεί στα δύο, σε ένα μικρότερο κομμάτι της ουράς και σε ένα μεγαλύτερο το οποίο προσέκρουσε σε έναν βράχο.
Η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των μεταφορών Rostransnadzor ξεκίνησε ήδη ελέγχους για να διαπιστώσει αν η αεροπορική εταιρεία τηρούσε τους κανονισμούς ασφαλείας. Η δημόσια τηλεόραση Rossiya 24 μετέδωσε μάλιστα ότι αξιωματούχοι ερευνούν τα γραφεία της εταιρείας στη Μόσχα και έχουν κατασχέσει ορισμένα έγγραφα.
Δείγμα καυσίμων από τον τελευταίο ανεφοδιασμό του αεροσκάφους εξετάζουν οι αρχές
Η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί ελέγχους σε δείγματα καυσίμων από τον τελευταίο ανεφοδιασμό που έκανε το ρωσικό Airbus A321 που κατέπεσε σήμερα στο Σινά, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας αυτής.
Το αεροσκάφος της εταιρείας Kogalymavia είχε ανεφοδιαστεί για τελευταία φορά στην πόλη Σαμάρα.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βλαντίμιρ Μάρκιν, είπε ότι οι ερευνητές ανακρίνουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην προετοιμασία του αεροσκάφους και του πληρώματος ενώ κάνουν έρευνες και στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία.
Δείγμα καυσίμων από τον τελευταίο ανεφοδιασμό του αεροσκάφους εξετάζουν οι αρχές
Η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί ελέγχους σε δείγματα καυσίμων από τον τελευταίο ανεφοδιασμό που έκανε το ρωσικό Airbus A321 που κατέπεσε σήμερα στο Σινά, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας αυτής.
Το αεροσκάφος της εταιρείας Kogalymavia είχε ανεφοδιαστεί για τελευταία φορά στην πόλη Σαμάρα.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βλαντίμιρ Μάρκιν, είπε ότι οι ερευνητές ανακρίνουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην προετοιμασία του αεροσκάφους και του πληρώματος ενώ κάνουν έρευνες και στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία.
Στον τόπο της συντριβής ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός
Στο σημείο της συντριβής κατευθύνεται ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ Μοχάμεντ, όπως μετέδωσε το αραβικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia. Το γραφείο του πρωθυπουργού της Αιγύπτου ανακοίνωσε επίσης ότι συγκαλείται υπουργική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων.
Την ίδια ώρα, οι αιγυπτιακές εισαγγελικές αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής. Ο γενικός εισαγγελέας Ναμπίλ Σάντεκ ζήτησε από μια ομάδα εισαγγελέων να μεταβούν στο σημείο και να ερευνήσουν τα συντρίμμια. Πηγές της αιγυπτιακής ασφάλειας ανέφεραν πάντως ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε. Σημειώνεται ότι ισλαμιστές μαχητές δραστηριοποιούνται σε κάποιες περιοχές του Σινά.
Εθνικό πένθος στη Ρωσία
Το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους.
Σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε επίσης εντολή στα υπουργεία Υγείας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών να παράσχουν άμεση βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων, ενώ διέταξε την αποστολή ομάδων Ρώσων διασωστών στη Χερσόνησο του Σινά.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας να μεταβεί στο Κάιρο για να οργανώσει την επιχείρηση παροχής βοήθειας στα θύματα και τους οικείους τους.
Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στην οποία ανήκει το Airbus, με βάση ένα άρθρο που αφορά την «παραβίαση κανόνων πτήσης και προετοιμασίας των πτήσεων». Δεν διευκρινίστηκε αν η Μόσχα θεωρεί υπαίτια την εταιρεία για τη συντριβή.
Η εταιρεία Kogalymavia, που λειτουργεί από το 2012 με την ονομασία Metrojet, ιδρύθηκε το 1993 με την ονομασία Kolavia. Διαθέτει δύο αεροσκάφη Α320 και επτά Α321 και κατατάσσεται 19η στη Ρωσία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επιβατών που μεταφέρει, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ρωσικών αρχών πολιτικής αεροπορίας. Το 2010 ένα από τα αεροσκάφη της, ένα Tupolev 154 που είχε ναυλωθεί από την εταιρεία Taban πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μασχάντ του Ιράν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί επιβάτες.
Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη συντριβή του ρωσικού Airbus στη Χερσόνησο του Σινά, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε τη θλίψη του και υποσχέθηκε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των ρώσων εμπειρογνωμόνων στην έρευνα για τα αίτια της συντριβής.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου συμφώνησε να επιτρέψει στις ρωσικές υπηρεσίες να συμμετάσχουν στην έρευνα για τη συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους, μετέδωσε μέσω του ιστοτόπου της η εφημερίδα Αλ Αχράμ.
Οι εισαγγελικές αρχές της επαρχίας του Βόρειου Σινά κάλεσαν αξιωματούχους των υπηρεσιών ελέγχου εναέριας και οδικής κυκλοφορίας να καταθέσουν για την υπόθεση.
Έδωσαν επίσης εντολή σε μια τεχνική ομάδα του υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας να αναλύσει το περιεχόμενο του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους, σύμφωνα με το Reuters.