Skip to main content

Αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ο Τραμπ

Την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε διάγγελμά του.

Ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έναρξη των διαδικασιών μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. 

Η διαδικασία μεταφοράς της πρεσβείας, πάντως, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει πολλά χρόνια, δεδομένου ότι θα πρέπει να βρεθεί αρχικά χώρος για να χτιστεί το κτήριο, ενώ σύμφωνα με το Reuters, αμέσως μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ο κ. Τραμπ υπέγραψε εντολή με την οποία αναβάλλεται η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ για έξι μήνες.

Όπως σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δεν βοήθησε στην επίτευξη ειρήνης, ενώ επεσήμανε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να καθορίσει από μόνο του την πρωτεύουσα του.

Τόνισε επίσης ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνει ιερός χώρος για τις τρεις μεγάλες θρησκείες. Σημειώνεται ότι η πόλη αποτελεί ιερό τόπο με θρησκευτικά μνημεία εβραϊκού, χριστιανικού και ισλαμικού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Τραμπ επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους. Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εφόσον συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές, τόνισε.

Αποκάλυψε επιπλέον ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής εντός των επόμενων ημερών.

Από το 1948, οπότε και ιδρύθηκε το Κράτος του Ισραήλ, ουδεμία χώρα είχε αναγνωρίσει μέχρι σήμερα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και όλες διατηρούν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ κατέλαβε από τους Παλαιστίνιους το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967, ωστόσο οι τελευταίοι θεωρούν το τμήμα αυτό μελλοντική πρωτεύουσα του κράτους τους.

Το ζήτημα της Ιερουσαλήμ βρίσκεται στην καρδιά της διαμάχης Ισραηλινών και Παλαιστινίων για δεκαετίες, με τους δεύτερους να έχουν την υποστήριξη των Αράβων και ευρύτερα του ισλαμικού κόσμου.

Με βάση την ειρηνευτική συμφωνία του Όσλο του 1993 μεταξύ Γιτζάκ Ράμπιν και Γιάσερ Αραφάτ, ο τελικός συμβιβασμός γύρω από το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα αποφασιστεί στην τελευταία φάση των ειρηνευτικών συνομιλιών των δύο πλευρών.

Τις πέντε δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει από το 1967, το Ισραήλ έχει δημιουργήσει περί τους 12 οικισμούς εβραίων εποίκων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, με συνολικό πληθυσμό περί τις 200.000. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι οικισμοί αυτοί είναι παράνομοι, ωστόσο το Ισραήλ αμφισβητεί αυτή τη θέση.

Η αναγνώριση από τις ΗΠΑ του συνόλου της πόλης ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους αναμένεται να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του Τελ Αβίβ έναντι των διεθνών επικριτών του για τον εποικισμό των Κατεχομένων.

naftemporiki.gr