Skip to main content

Γαλλία: Καβγάς κορυφής για τον πυργίσκο της Παναγίας των Παρισίων

Μία μεγάλη κόντρα με απίστευτη φρασεολογία έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους υπευθύνους για την αναστήλωση της Παναγίας των Παρισίων σηματοδοτώντας την ένταση που επικρατεί για την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου, που κάποιοι θεωρούν απίθανο να έχει ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια, όπως προγραμματίζει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο στρατηγός Ζαν-Λουί Ζορζελάν, τον οποίο έχει ορίσει ο Γάλλος πρόεδρος να επιβλέπει τις εργασίες αναστήλωσης, φαίνεται πως έχασε την ψυχραιμία του με τον αρχιτέκτονα Φιλίπ Βιλνέβ. «Έχω ήδη πει για τον βασικό αρχιτέκτονα να το βουλώσει», δήλωσε ο Ζορζελάν κατά τη διάρκεια συνάντησης της επιτροπής πολιτιστικών υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης, την Τετάρτη, αφήνοντας άφωνους τους παρευρισκομένους.

Μήλον της έριδος φαίνεται πως αποτελεί ο κεντρικός πυργίσκος, ο οποίος κατέρρευσε κατά την πυρκαγιά τον περασμένο Απρίλιο και οι υπεύθυνοι ερίζουν μεταξύ τους για το αν θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα ακριβές αντίγραφο ή με μία σύγχρονη εναλλακτική κατασκευή. Ο μεν Βιλνέβ επιμένει ότι ο πυργίσκος πρέπει να αντικατασταθεί με ακριβές αντίγραφο, ενώ τόσο ο Ζορζελάν όσο και ο Μακρόν τάσσονται υπέρ της πιο σύγχρονης κατασκευής.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε το ξέσπασμα του στρατηγού «μη αποδεκτό». «Ο σεβασμός είναι μια απόλυτη αξία στην κοινωνία μας. Ως αξιωματούχοι λειτουργοί πρέπει να είμαστε να δίνουμε το παράδειγμα», σχολίασε ο υπουργός.

naftemporiki.gr