Skip to main content

Πολωνία: Οι ακτιβιστές καλούν σε ογκώδεις συγκεντρώσεις κατά της απόφασης για τις αμβλώσεις

Σε «μεγαλύτερες διαμαρτυρίες» ενάντια στην απόφαση για τις αμβλώσεις καλούν οι ακτιβιστές στη Βαρσοβία.

Οι διαδηλωτές σχεδίαζαν να διαδηλώσουν στη Βαρσοβία από όλη την Πολωνία, σε διαμαρτυρίες που κατά την αστυνομία θα αποτελέσουν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ενάντια στην απόφαση για την απαγόρευση των εκτρώσεων.

Δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές διοργανώνουν καθημερινές συγκεντρώσεις, σε διάφορες πόλεις και διακόπτουν τις εκκλησιαστικές λειτουργίες στην -κατά κύριο λόγο- καθολική χώρα μετά την απόφαση της περασμένης εβδομάδας από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Περιμένουμε αυτές να είναι οι μεγαλύτερες διαμαρτυρίες μετά την απόφαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βαρσοβίας, Σιλβέστερ Μάρτσακ. «Λαμβάνοντας υπόψη πόσο μεγάλες μπορούν να είναι οι συγκεντρώσεις, χρησιμοποιούμε πάντα την υποστήριξη της αστυνομίας και ειδικών φρουρών».

Η ομάδα διαμαρτυρίας Strajk Kobiet (Απεργία των γυναικών) δήλωσε στη σελίδα της στο Facebook ότι οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν σε τρεις τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης το απόγευμα.

Η αρχηγός του κινήματος Μάρτα Λέμπαρτ είπε στους ακτιβιστές να αναφέρουν τυχόν επιθέσεις και να αντισταθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα δίωξης ή πρόστιμο επειδή έλαβαν μέρος. «Δεν κάνουμε τίποτα λάθος διαμαρτυρόμενοι και βγαίνοντας στους δρόμους», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είπε αυτή την εβδομάδα οι μαζικές συγκεντρώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερες μολύνσεις από τον κορωνοϊό και οι αρχές δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να διώξουν τους διοργανωτές διαμαρτυρίας για λόγους δημόσιας υγείας.

Οι διαδηλώσεις έχουν μετατραπεί σε έκρηξη θυμού εναντίον του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), με τους διαδηλωτές να το κατηγορούν και την ισχυρή Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για την απόφαση.

Πηγή: Reuters