Ενδεκαμελή ομάδα, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχε ένας χημικός και ένας ειδικός τοξικολογίας, έστειλε η Σαουδική Αραβία στην Κωνσταντινούπολη μετά την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι σε μια προσπάθεια «να συγκαλύψει τα αποδεικτικά στοιχεία του φόνου», όπως αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah.
Η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.
Ενώ οι αρχές του Ριάντ έχουν παραδεχτεί ότι ο φόνος ήταν προμελετημένος, μέχρι στιγμής αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το πού βρίσκεται το πτώμα του 59χρονου δημοσιογράφου.
Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, το Ριάντ έστειλε μια 11μελή «ομάδα συγκάλυψης» στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Οκτωβρίου, εννέα δηλαδή ημέρες μετά την εξαφάνιση του αρθρογράφου της Washington Post ύστερα από την είσοδό του στο προξενείο.
Η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι ο χημικός Αχμέντ Αμπντουλαζίζ Αλτζανόμπι και ο ειδικός στην τοξικολογία Χαλίν Γιαχία αλ Ζαχράνι βρίσκονταν ανάμεσα στην «αποκαλούμενη ομάδα έρευνας», η οποία επισκεπτόταν το προξενείο καθημερινά μέχρι τις 17 Οκτωβρίου προτού εγκαταλείψει την Τουρκία στις 20 Οκτωβρίου.
Η Σαουδική Αραβία τελικά επέτρεψε στην τουρκική αστυνομία να ερευνήσει το προξενείο για πρώτη φορά στις 15 Οκτωβρίου.
Ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Κασόγκι στραγγαλίστηκε όταν εισήλθε στο προξενείο και επιβεβαίωσε ότι το σώμα του διαμελίστηκε.
Ο Γιασίν Ακτάι, σύμβουλος του Ερντογάν, υπονόησε σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ότι το πτώμα του Κασόγκι πιθανόν να διαλύθηκε σε οξύ.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε σήμερα ότι οι καταγγελίες πως το πτώμα του Κασόγκι διαλύθηκε σε οξύ θα πρέπει να διερευνηθούν. Όπως είπε ο ίδιος στο πρακτορείο Anadolu, είναι πλέον δεδομένο ότι ο Κασόγκι στοχοποιήθηκε και ο φόνος του ήταν προμελετημένος. «Το ερώτημα τώρα είναι ποιος έδωσε την εντολή. Αυτό είναι που πρέπει τώρα να απαντηθεί. Ένα άλλο ερώτημα είναι πού βρίσκεται το πτώμα…Υπάρχουν πληροφορίες ότι (το πτώμα) διαλύθηκε σε οξύ. Όλα αυτά πρέπει τώρα να εξεταστούν» είπε.
Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην Washington Post ο Ερντογάν, από την πλευρά του, κατηγόρησε τις αρχές του Ριάντ ότι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε βασικές ερωτήσεις για τον φόνο παρά την σύλληψη 18 υπόπτων πριν από δύο εβδομάδες. Υποστήριξε ακόμη ότι η εντολή για τον φόνο του δημοσιογράφου προήλθε από τα «ανώτερα κλιμάκια» της σαουδαραβικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «δεν πίστεψε ούτε για ένα λεπτό» ότι ευθύνεται ο βασιλιάς Σαλμάν.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters