Δεν θα επιτρέψουμε την εξέλιξη σε μία κατάσταση όπου οι γιατροί θα πρέπει να αποφασίσουν ποιος πρέπει και ποιος δεν πρέπει να βοηθηθεί, τόνισε το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, έπειτα από σύσκεψη στην καγκελαρία στη Βιέννη με εμπειρογνώμονες, για τις δυνατότητες των αυστριακών νοσοκομείων ενόψει των ραγδαία αυξανόμενων νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα.
Ο ίδιος ανέφερε ότι μεθαύριο, Σάββατο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ανακοινώσει περαιτέρω αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας του κορωνοϊού, έχοντας νωρίτερα σχετικές διαβουλεύσεις: αύριο με τους κοινωνικούς εταίρους και το Σάββατο με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων.
Στη σημερινή σύσκεψη με τους ειδικούς εξετάστηκε από ποιον αριθμό νέων λοιμώξεων και άνω θα υπήρχε υπερφόρτωση για το αυστριακό σύστημα υγείας, και εάν το όριο βρίσκεται στα 6.000 θετικά κρούσματα την ημέρα, όπως ο ίδιος ο καγκελάριος είχε εκτιμήσει πριν από δύο εβδομάδες, “κάτι που σήμερα μας επιβεβαιώθηκε”.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 4.500 νέες μολύνσεις, ωστόσο πολύ πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτοί οι αριθμοί, κατά μέσο όρο, διπλασιάζονται μέσα σε μία εβδομάδα, ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.
Κατά την άποψή του, μία υπερφόρτωση του συστήματος υγείας δεν θα σήμαινε μόνον ότι θα πρέπει να αναβληθούν προγραμματισμένες εγχειρήσεις αλλά, στην ακραία περίπτωση, ότι γιατροί θα πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα βοηθηθεί και ποιος όχι, “και αυτό είναι μία κατάσταση, την οποία δεν θα την επιτρέψουμε”, τόνισε κατηγορηματικά ο Αυστριακός καγκελάριος.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αυστριακό Τύπο, τα νέα, αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, που θα πλησιάζουν σε ένα lockdown, αναμενόταν να ανακοινωθούν σήμερα, έπειτα από την σύσκεψη κάτι που μετατίθεται στο Σάββατο.
Εικάζεται ότι θα πρόκειται για μέτρα παρόμοια με ένα lockdown, στη βάση των οποίων, όπως και στη γειτονική Γερμανία, θα υπάρχουν περιορισμοί της δημόσιας ζωής, αλλά δεν θα είναι τόσο δραματικά όπως εκείνα την άνοιξη, ενώ γίνεται λόγος και για περαιτέρω αύξηση των περιοχών που θα βρίσκονται μελλοντικά στο “κόκκινο”.
Στην Αυστρία, η απαγόρευση της κυκλοφορίας με εξαιρέσεις, είναι δυνατή μόνον εάν υπάρχει απειλή “κατάρρευσης της ιατρικής περίθαλψης ή παρόμοιων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης” και δεν αρκούν τα πιο χαλαρά μέτρα, ενώ σχετικό διάταγμα πρέπει να εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή της αυστριακής Βουλής και να λήξει το αργότερο δέκα ημέρες μετά την έναρξη ισχύος του.
Πηγή: ΑΜΠΕ