Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν ένα είδος χημείας μεταξύ τους. Σε αυτού του είδους τη σχέση μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών, και κυρίως την ιδιαίτερη «συμπάθεια» του Τραμπ προς τον Ερντογάν, την οποία επέδειξε ήδη από το 2012, όταν εγκαινιάστηκαν οι Πύργοι του στην Κωνσταντινούπολη, αποδίδεται από ορισμένους το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν καταρρεύσει παρά τα σοβαρότατα ζητήματα που τους χωρίζουν τον τελευταίο καιρό.
«Είναι καλός άνθρωπος. Σας εκπροσωπεί πολύ καλά», είχε δηλώσει στην τελετή εκείνη των εγκαινίων ο Ντόναλντ Τραμπ. Ως προέδρος των ΗΠΑ αργότερα, έπλεξε πολλές φορές το εγκώμιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του μαχητικού μοντέλου διακυβέρνησής του.
«Οι δύο ηγέτες έχουν ένα είδος έλξης μεταξύ τους ως ισχυροί πρόεδροι», σχολιάζει στο Reuters ο Σόνερ Καγκαπτάι, διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον, επισημαίνοντας ωστόσο τη βαθιά εχθρότητα στις γραφειοκρατίες των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων.
«Το κομμάτι που αφορά τη σχέση Τραμπ-Ερντογάν είναι στην πραγματικότητα το μόνο στοιχείο που λειτουργεί αυτή τη στιγμή», υπογραμμίζει ο Καγκαπτάι για να εξηγήσει ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών των δύο χωρών έχει διαβρωθεί και υπάρχει έντονος θυμός της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ και τούμπαλιν.
Οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα δοκιμάστηκαν για μία ακόμη φορά τον περασμένο μήνα, μετά την τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), με αποτέλεσμα την εν μέρει παράταση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή. Η επιχείρηση εξαγρίωσε το Κογκρέσο. Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δεν έχουν τηρήσει τη δέσμευση που έκαναν τον προηγούμενο μήνα να απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές, κάτι το οποίο σκοπεύει να διαμηνύσει στον Αμερικανό ομόλογό του κατά την αυριανή τους συνάντηση στον Λευκό Οίκο.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων επίσης – υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών – ενέκρινε τον περασμένο μήνα με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ η γενοκτονία των Αρμενίων, γεγονός που κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η Συρία και η Ρωσία ωστόσο δεν είναι τα μοναδικά ζητήματα που βαθαίνουν το ρήγμα μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων. Για την Άγκυρα, η έκδοση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, αλλά και η υπόθεση της τουρκικής τράπεζας Halkbank, η οποία κατηγορείται ότι συμμετείχε σε μια πλεκτάνη δισεκατομμυρίων δολαρίων για να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, είναι μερικά μόνο από τα μείζονα θέματα, τα οποία θα θέσει ο Ερντογάν στον Τραμπ.
Οι κύριοι στόχοι της αμερικανικής κυβέρνησης από την αυριανή συνάντηση είναι να εγκαταλείψει η Άγκυρα τα σχέδια για τους ρωσικούς S-400 και να συμφωνήσει σε μία μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Συρία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Εάν η Τουρκία πει το «ναι», η Ουάσιγκτον θα μπορεί να επιτρέψει την επαναφορά της στο πρόγραμμα των F-35 και να προσφέρει συμφωνία η οποία θα ανεβάσει το διμερές εμπόριο στα 100 δισ. δολάρια. Μέχρι στιγμής ωστόσο, η Τουρκία δεν δείχνει σημάδια υπαναχώρησης.
naftemporiki.gr