Skip to main content

Η Σιγκαπούρη εμβολιάζει το 80% του πληθυσμού και ανοίγει την οικονομία της

Ο Ronney Ng, που πωλεί αναμνηστικά στην Chinatown της Σιγκαπούρης, ανυπομονεί να ανοίξει ξανά τα σύνορά της η χώρα τώρα που το 80% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί έναντι της COVID-19 -ένα από τα καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο.

«Η επιχείρησή μας εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τους τουρίστες. Είναι πολύ δύσκολο για εμάς αν δεν επισκέπτονται τη Σιγκαπούρη», δήλωσε ο Ng, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν μπορεί πλέον να αντέξει οικονομικά τρία γεύματα την ημέρα.

Ο ταξιδιωτικός κόμβος, με περίπου 5,7 εκατομμύρια κατοίκους, είναι από τις πρώτες χώρες που άνοιξαν ξανά. Οι μάσκες εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικές σε όλες σχεδόν τους δημόσιους χώους, οι ομαδικές δραστηριότητες και η πληρότητα των χώρων είναι περιορισμένα και απαιτείται εφαρμογή εντοπισμού επαφών.

Από την επόμενη εβδομάδα, η Σιγκαπούρη θα επιτρέψει την είσοδο χωρίς καραντίνα σε εμβολιασμένους επισκέπτες από δύο μόνο χώρες: τη Γερμανία και το Μπρουνέι.

Αν και μια τέτοια προσεκτική προσέγγιση είναι πιθανό να καθυστερήσει την ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας, άλλα έθνη με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης θα παρακολουθούν.

«Η Σιγκαπούρη είναι ένα καλό παράδειγμα για την Αυστραλία που πρέπει να προσέξει γιατί πιθανότατα θα βρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση – πρέπει να ανοίξουμε και πρέπει να το κάνουμε με τρόπο ώστε ο COVID -19 να γίνει ενδημικός», είπε. Peter Collignon, λοιμωξιολόγος και μικροβιολόγος στο Νοσοκομείο της Καμπέρα.

Άλλες χώρες στην Ασία και στον Ειρηνικό Ωκεανό όπως η Νέα Ζηλανδία και η Ταϊβάν είχαν επίσης πρώιμη επιτυχία ενάντια στον ιό, αλλά παραμένουν σε καθεστώς lockdown.

Το Ισραήλ, με πληθυσμό 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων και υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, επανέφερε πολλούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών μάσκων σε εσωτερικούς χώρους και καραντίνα για τις περισσότερες αφίξεις, μετά από μια αύξηση των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Delta.

Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο επιμένει στα σχέδια χαλάρωσής του, συμπεριλαμβανομένων χαλαρότερων κανόνων καραντίνας, παρά τον μεγάλο αριθμό καθημερινών κρουσμάτων.

«Χαλάρωση βήμα-βήμα»

«Θα προχωρήσουμε βήμα – όχι σε μια απότομη χαλάρωση όπως ορισμένες χώρες, αλλά με προσοχή και προοδευτικότητα, προχωρώντας και σχεδιάζοντας τον δρόμο μας προς τα εμπρός», δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Λι Σιεν Λουνγκ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν ήταν δυνατόν να μειωθούν τα κρούσματα στο μηδέν ακόμη και με μακρά περίοδο περιορισμών.

Τα νέα καθημερινά κρούσματα παρέμειναν πάνω από 100 την τελευταία εβδομάδα, κοντά στους πρόσφατους αριθμούς που είχαν προκαλέσει αυστηρότερους περιορισμούς. Αλλά ο αριθμός των βαριά ασθενών είναι χαμηλός. Την 1η Σεπτεμβρίου, 19 ασθενείς χρειάστηκαν οξυγόνο και πέντε ήταν στην εντατική, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Στη Σιγκαπούρη, οι περισσότεροι από τους 12 και άνω έχουν εμβολιαστεί και η κυβέρνηση εξετάζει τον εμβολιασμό των παιδιών στις αρχές του επόμενου έτους. Μετά από μια αργή εκκίνηση των εμβολιασμών, τα ποσοστά μεταξύ των 70 ετών και άνω αυξήθηκαν στο 84%.

«Εάν έχετε ακόμη και το 20% του πληθυσμού σας μη προστατευμένο, αυτό είναι μια πραγματική πρόκληση όσον αφορά αυτόν τον ιό. Θα εξακολουθήσει να προκαλεί δυνητικά αυξημένη εμφάνιση περιπτώσεων και νοσηλείας», δήλωσε ο Μάικλ Όστερχολμ, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα , ο οποίος επαίνεσε τη Σιγκαπούρη για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με πρωτοποριακές περιπτώσεις εμβολίων.

Ο εμβολιασμός είναι ο πυλώνας των σχεδίων επαναλειτουργίας της Σιγκαπούρης και, με μια οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 5,4%, ποσοστό-ρεκόρ πέρυσι, δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να παραμείνει κλειστή για πολύ καιρό.

Πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας εξακολουθούν να παλεύουν με υψηλούς αριθμούς λοιμώξεων και χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και οι πιθανότητες να υποδεχτούν πολλούς ταξιδιώτες από την Κίνα, με τη στρατηγική μηδενικής COVID, είναι χαμηλές.

«Ακόμα κι αν βρίσκεστε σε πλούσιες χώρες όπως η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία είναι προς το συμφέρον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι θα εμβολιαστούν όλοι».

Το 2019, η Σιγκαπούρη υποδέχτηκε ένα ρεκόρ 19,1 εκατομμυρίων ταξιδιωτών – περισσότερο από τρεις φορές τον συνολικό πληθυσμό της, με την Κίνα, την Ινδονησία και την Ινδία να συνεισφέρουν 40%.

Η οικονομία της χώρας προβλέπεται να σημειώσει ανάπυτξη 6% -7% φέτος μετά την ύφεση ρεκόρ του 2020.

Προς το παρόν, η τουριστική βιομηχανία που έχει πληγεί σκληρά δεν τολμά να αισθάνεται πολύ ελπιδοφόρα. Αρκετά καταστήματα στα πιο επισκέψιμα σημεία της Σιγκαπούρης έχουν μόνο ιστορίες για δυσάρεστες πωλήσεις, κλείσιμο καταστημάτων και απώλειες θέσεων εργασίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters