Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα των συνόρων Ιρλανδίας – Βόρειας Ιρλανδίας, η διευθέτηση του οποίου αποτελεί πρόκριμα για την έναρξη συνομιλιών Ε.Ε. – Λονδίνου για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης των δύο πλευρών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.
Εκπρόσωπος της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα, διευκρινίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Τα σύνορα ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και της Βόρειας Ιρλανδίας, που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα είναι το μόνο χερσαίο σύνορο ανάμεσα στο Η.Β. και το μπλοκ των 27 χωρών μετά το Brexit. Η θέσπιση ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία θα αποτελούσε τορπίλη στα θεμέλια της ειρηνευτικής συμφωνίας στη Βόρεια Ιρλανδία.
Στο τμήμα αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου στο βόρειο τμήμα της νήσου Ιρλανδίας, ο πληθυσμός είναι μοιρασμένος σε φιλοβρετανούς προτεστάντες και σε εθνικιστές καθολικούς Ιρλανδούς. Οι πρώτοι επιθυμούν την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι δεύτεροι την ένωσή της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την ενοποίηση του συνόλου του νησιού υπό μια και μόνη σημαία.
Ειδικό καθεστώς για τη Β. Ιρλανδία;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προτείνει η κυβέρνησή του να αναλάβει την δέσμευση ότι «θα αποφύγει αποκλίσεις ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο» που θα ισχύει σε ολόκληρη την Ιρλανδία μετά το Brexit, ακόμη και αν το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή η Μεγάλη Βρετανία, αποδεσμευθεί από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Για να γίνει αυτό, η βρετανική κυβέρνηση θα εκχωρήσει δέσμη εξουσιών στην Βόρεια Ιρλανδία για να δώσει την δυνατότητα στις τελωνειακές αρχές να συγκλίνουν ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας σε τομείς όπως η γεωργία και η ενέργεια.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ δήλωσε χθες ότι πρόοδος έχει καταγραφεί στις συνομιλίες για το «Ιρλανδικό», αν και ακόμη δεν είναι ικανοποιητική.
Τόσο το Δουβλίνο, όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή ενός «σκληρού συνόρου» είναι η διατήρηση του ίδιου ρυθμιστικού πλαισίου για τον βορρά και τον νότο της Ιρλανδίας.
Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται από την απόλυτη εξάρτηση της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι από το μικρό κόμμα των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας DUP για να παραμείνει στην εξουσία.
Το δεξιό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, αναφανδόν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε μία Βόρεια Ιρλανδία που ψήφισε υπέρ της παραμονής στο ευρωπαϊκό μπλοκ, υποστηρίζει επίσης την διατήρηση της βρετανικής εξουσίας επί της Βόρειας Ιρλανδίας και έχει δηλώσει ότι θα αντιταχθεί σε οτιδήποτε αφίσταται αυτού του καθεστώτος και δεν θα αποδεχθεί την ισχύ διαφορετικού ρυθμιστικού πλαισίου στην επαρχία σε σχέση με την Βρετανία.
«Δεν θα υποστηρίξουμε καμία ρύθμιση που θα δημιουργεί φραγμούς στο εμπόριο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ή οποιαδήποτε υπόνοια ότι η Βόρεια Ιρλανδία, αντίθετα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να εφαρμόζει ρυθμιστικό πλαίσιο αντίστοιχο με το ευρωπαϊκό», προειδοποίησε πρόσφατα η Αρλίν Φόστερ, επικεφαλής του DUP.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters