Skip to main content

ΠΓΔΜ: Δημοσκοπικό προβάδισμα για τη Δεξιά του Γκρούεφσκι

Σημαντικό προβάδισμα, έναντι της αντιπολίτευσης, συνεχίζει να έχει το κυβερνών δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Brima Gallup.

Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 23,5%, έναντι 12,4% που λαμβάνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι, που συμμετέχει στην κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ, με 7,6%, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) με 3,5%.

Τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι εμπιστεύεται το 21,4% των πολιτών, ενώ τον αρχηγό του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, το 7,9%.

Όσον αφορά την παράσταση νίκης, το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 43,2%, έναντι 19,9% που λαμβάνει το SDSM.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Brima Gallup πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 29 Ιουνίου μέχρι 5 Ιουλίου με τη μέθοδο της κάλπης, όμως μόλις την Πέμπτη είδε το φως της δημοσιότητας.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι, παρά το γεγονός ότι έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκάλυψε η αντιπολίτευση, συνεχίζει να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος στη χώρα.

Η ΠΓΔΜ βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στη δίνη μίας βαθιάς πολιτικής κρίσης, η οποία έλαβε ευρύτερες διαστάσεις με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ είχαν καταλήξει σε συμφωνία, στις 15 Ιουλίου, για την επίλυση της πολιτικής κρίσης.

Ωστόσο, η εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε Γιοχάνες Χαν και προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα στα τέλη Απριλίου του 2016, έχει περιέλθει σε τέλμα.

Η Ε.Ε. έχει προειδοποιήσει πως εάν οι πολιτικοί αρχηγοί της ΠΓΔΜ δεν κατορθώσουν, τις επόμενες ημέρες, να συμφωνήσουν για την εφαρμογή της συμφωνίας, τότε αυτή κινδυνεύει με κατάρρευση και η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο του 2016 τίθεται υπό αμφισβήτηση.