Ηνωμένο Βασίλειο με τη σημερινή του μορφή πιθανότατα να μην υπάρχει σε μια δεκαετία εκτιμούν οι μισοί Βρετανοί, σύμφωνα με έρευνα της Ipsos MORI.
Το δημοψήφισμα του 2016 όπου το 52% των πολιτών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από της Ε.Ε., έναντι 48% που τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην Ένωση, άσκησε πιέσεις στους δεσμούς που συνδέουν την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία: η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία τάχθηκαν υπέρ της παραμονής ενώ η Αγγλία και η Ουαλία υπέρ της αποχώρησης.
Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς τη νέα διορία της 31ης Ιανουαρίου για το Brexit, πληθαίνουν οι φωνές για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκωτία και για ψηφοφορία στη Βόρεια Ιρλανδία για την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Οι Σκωτσέζοι είπαν «όχι» στην ανεξαρτησία τους με ποσοστό 55% προς 45% το 2014.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos MORI, το 50% των Βρετανών εκτιμά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα υφίσταται σε 10 χρόνια. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2014 ήταν 43%.
Αβέβαιη είναι η τύχη του Ηνωμένου Βασιλείου – που χρονολογείται από τη Συνθήκη της Ένωσης το 1707 – και βραχυπρόθεσμα: το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υφίσταται σε πέντε χρόνια και το 44% απάντησε πως όχι.
«Οι πολίτες της Βρετανίας είναι πολύ πιο διχασμένοι στις προσδοκίες τους για το μέλλον της Ένωσης απ’ ό,τι ήταν το 2014, όταν το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο έντονης συζήτησης με τη Σκωτία με διαφορά μόλις τριών μηνών από το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας», επισημαίνει η Έμιλι Γκρέι, γενική διευθύντρια της Ipsos MORI Scotland.
Η έρευνα της Ipsos MORI διενεργήθηκε σε όλη τη Βρετανία, στις 25-28 Οκτωβρίου, σε δείγμα 1.001 πολιτών, άνω των 18 ετών.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters