Πενήντα ένας διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των άνευ προηγουμένου διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας που έχουν ξεσπάσει στην Νιγηρία, δήλωσε χθες ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, την πρώτη φορά που ο Νιγηριανός πρόεδρος παραδέχτηκε την ύπαρξη νεκρών στις βίαιες κινητοποιήσεις.
Ο Μπουχάρι δεν ανέφερε αν οι δυνάμεις ασφαλείας είναι υπεύθυνες για τους θανάτους, αλλά σημείωσε ότι 11 αστυνομικοί και επτά στρατιώτες «σκοτώθηκαν από ταραχοποιούς».
«Καθ ‘όλη τη διάρκεια των ταραχών, οι υπηρεσίες ασφαλείας επέδειξαν μεγάλη αυτοσυγκράτηση», τόνισε ο Μπουχάρι σε μια διαδικτυακή συνάντηση με πρώην ηγέτες της Νιγηρίας σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα, σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα.
Ο ΟΗΕ και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας, ωστόσο, ανέφεραν ότι την Τρίτη το βράδυ οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν αιματηρή καταστολή εναντίον διαδηλωτών που είχαν αψηφήσει την απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λάγος. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία τουλάχιστον 12 διαδηλωτές σκοτώθηκαν μόνο εκείνο το βράδυ.
Στις 3 Οκτωβρίου ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε αστυνομικούς της μονάδας SARS (ειδική μονάδα αντιμετώπισης ληστειών), να σκοτώνουν έναν νεαρό άνδρα στην πολιτεία Δέλτα. Το βίντεο έγινε viral ωθώντας χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από περιστατικά αστυνομικής βίας.
Μέσα σε λίγες ημέρες το hashtag #EndSARS (διαλύστε τη SARS) έγινε ένα από τα πλέον δημοφιλή στο Twitter χάρη στη στήριξη πολλών προσωπικοτήτων της νιγηριανής μουσικής σκηνής, αλλά και διεθνών σταρ, όπως ο Κάνιε Γουέστ.
Οι Νιγηριανοί κατηγορούν τη SARS επί χρόνια για ευρείες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων, βασανιστηρίων, αυθαίρετων συλλήψεων, παράνομων κρατήσεων και εκβιασμών.
Ο Νιγηριανός πρόεδρος σημείωσε χθες ότι προχώρησε σε παραχωρήσεις προς τους διαδηλωτές, μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση συμφώνησε, όπως είπε, να διαλύσει την SARS, αλλά «οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να σταματήσουν τις διαδηλώσεις… Αντ’ αυτού, αυτές δυνάμωσαν και σταδιακά έγιναν βίαιες».
«Είναι ατυχές το γεγονός ότι η αρχικά γνήσια… διαμαρτυρία των νέων σε μέρη της χώρας κατά της SARS καπηλεύτηκε και πήρε λάθος κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Μπουχάρι.
Η κατάσταση στο Λάγος, την μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής, παρέμενε ήσυχη χθες Παρασκευή ενώ στην πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ-dpa