Skip to main content

Μπέρκοου για Brexit: Το μεγαλύτερο λάθος της Βρετανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Έχοντας πλέον παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Τζον Μπέρκοου αισθάνεται ελεύθερος να μιλήσει για τη θέση του σχετικά με το Brexit. Και αυτή δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη. Πρόκειται για το «μεγαλύτερο σφάλμα εξωτερικής πολιτικής της μεταπολεμικής περιόδου». 

Αυτή την απάντηση έδωσε μιλώντας στην ένωση ανταποκριτών ξένου Τύπου στο Λονδίνο, υπογραμμίζοντας πως αποχαιρετώντας ύστερα από μία δεκαετία το θεσμικό του ρόλο δεν χρειάζεται να μένει αμερόληπτος. Ο Μπέρκοου είχε κατηγορηθεί από Brexiteers ότι στήριζε τους βουλευτές, που τάσσονταν υπέρ της Παραμονής. Ο ίδιος απέρριψε τις αιτιάσεις και δήλωσε πως ήταν πάντα δίκαιος, τηρώντας τον κανονισμό της Βουλής και αφήνοντας τα ίδια περιθώρια σε όλες τις παρατάξεις.

«Θα διαβεβαιώνω όποιον έχει τη βούληση να με ακούσει έως την ημέρα που θα πεθάνω ότι υπήρξα αμερόληπτος πρόεδρος, υπέρ της Βουλής» τόνισε. 

Ο κ. Μπέρκοου ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο την πρόθεσή του να παραιτηθεί στις 31 Οκτωβρίου- ημερομηνία κατά την οποία υποτίθεται η χώρα θα έβγαινε από την κοινότητα. Τώρα το Brexit έχει πάρει μετάθεση για τις 31 Ιανουαρίου και το εάν και αυτή η προθεσμία θα τηρηθεί θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το αποτέλεσμα των εκλογών του Δεκεμβρίου. 

Πηγή: BBC