Skip to main content

Ζάεφ και Ράμα προειδοποιούν για αναζωπύρωση εθνικισμού στα Βαλκάνια

Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του εθνικισμού και σε αδυναμία να συνεχίσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει την πόρτα της ένταξής τους στο μπλοκ για τα επόμενα χρόνια, προειδοποιούν οι ηγέτες των δύο χωρών Ζόραν Ζάεφ και Έντι Ράμα, μέσω των Financial Times.

Την επιστροφή στο «κακό παρελθόν» της εθνικά διαιρεμένης χώρας του φοβάται ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας συμπεριλαμβανομένου ενός εμφυλίου πολέμου που αποφεύχθηκε παρά λίγο το 2001, αναφέρει στη συνέντευξη ο Ζόραν Ζάεφ. Ο ομόλογος του της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δηλώνει σε ξεχωριστή του συνέντευξη στους FT ότι η χώρα του κινδυνεύει να γίνει η παράπλευρη απώλεια των διαιρέσεων της ΕΕ για τη διεύρυνση.

«Ο γάλλος πρόεδρος Eμ. Μακρόν μπλόκαρε ουσιαστικά την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Αμφότερες οι χώρες παραπονέθηκαν ότι η ΕΕ δεν τηρεί από την πλευρά της μια σιωπηρή συμφωνία, αφού τόσο τα Τίρανα, όσο και τα Σκόπια ενήργησαν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Βρυξελλών.

Οι Κάτω Χώρες και η Δανία αντιτάχθηκαν επίσης στις συνομιλίες με την Αλβανία» τονίζει η εφημερίδα.

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι ανησυχεί πως η «ευαίσθητη συμφωνία» που διαπραγματεύθηκε πέρυσι με την Ελλάδα για να μετονομάσει τη χώρα του θα μπορούσε να ξανανοίξει εν μέσω αναζωπύρωσης του εθνικιστικού αισθήματος.

Η αλλαγή της ονομασίας ήταν ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο για ένταξη στην ΕΕ, αλλά αμφισβητήθηκε και στις δύο χώρες κι ο κ. Ζάεφ προειδοποίησε ότι η περαιτέρω εφαρμογή της συμφωνίας με την Αθήνα ήταν τώρα σε κίνδυνο.

«Μέρος της διαδικασίας είναι μη αναστρέψιμο, αλλά ανησυχώ ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιστροφή στο κακό μας παρελθόν» δήλωσε, σημειώνοντας την πολυεθνική φύση της χώρας του, μοιρασμένη «μεταξύ των πλειοψηφούντων Μακεδόνων και Αλβανών».

«Αν υπάρχει αρκετή εθνικιστική ρητορική, ριζοσπαστική δράση και ομιλίες στη Βόρεια Μακεδονία, αυτό θα δώσει επιχειρήματα στους Έλληνες πολιτικούς για να χρησιμοποιήσουν την ίδια ρητορική.

Κι αυτό μπορεί να οδηγήσει τους πάντες να λάβουν συγκεκριμένα βήματα, που δε θα είναι καλά για την περιοχή μου ή τη χώρα μου» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Από τα Τίρανα, ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι η απόφαση να μη ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προκάλεσε «έντονο ψυχολογικό σοκ στη χώρα» και έβλαψε την αξιοπιστία της ΕΕ στην περιοχή.

«Αποκοπήκαμε δύο φορές βίαια από την Ευρώπη, την πρώτη φορά για πέντε αιώνες υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια για μισό αιώνα κάτω από το πιο βάναυσο κομμουνιστικό καθεστώς.

Κανείς δε μπορεί να ζήσει με την ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει μια τρίτη φορά κι ότι αυτή τη φορά μπορεί να είναι η Ευρώπη που μας αποκόβει βίαια από τον εαυτό της» ανέφερε.

Οι κύριοι Ράμα και Ζάεφ δηλώνουν πως κατανοούν τις ανησυχίες των κρατών μελών της ΕΕ που εμπόδισαν τις διαπραγματεύσεις, καθώς στο μπλοκ θέλουν να δουν μεταρρυθμίσεις και λόγω των πολιτικών διεύρυνσης. Ωστόσο, και οι δύο συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη ένταξη απέχει τουλάχιστον μια δεκαετία κι ότι οι χώρες τους και η ίδια η ΕΕ θα μπορούσαν εν τω μεταξύ να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις τους.

Ο κ. Ράμα δήλωσε ότι η ανάγκη για εσωτερική μεταρρύθμιση της ΕΕ «δε μπορεί πραγματικά να είναι ένα πάγιο άλλοθι για αυτό που είναι το βασικό ζήτημα».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια περίοδο που θα χειροτερεύσει πριν βελτιωθεί και είμαστε μόνο οι παράπλευρες απώλειες» τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.